Suhteliselt jahe suvi polnud soojelembesele kurgile sugugi soodne, kuid augusti pisut leebemad ilmad tagavad siiski selle, et talvel saame poeletilt eestimaiste viljadega kurgipurke.
August päästis kurgisaagi
Felixi turundusdirektor Marek Viilol tunnistab, et see suvi oli kurgihooaja planeerimise ja kurkide varumise osas keeruline. Kui tavaliselt tulevad esimesed kurgid Eesti põldudelt tehasesse juba juuli esimeses pooles ja kõrgaeg jõuab kätte juuli lõpus, siis tänavu saabusid kõige suuremad kurgihulgad alles augusti teisel poolel.
«Tänu piisavalt soojale augustikuule saame planeeritud koguse kurki oma Eesti lepingulistelt kasvatajatelt kätte ja tootmismaht saab täidetud,» sõnab Viilol. «Selle hooaja kurgitootmise lõpetame Põltsamaal 8. septembril.»
Salvesti müügi- ja turundusjuht Triin Kõrgmaa tõdeb samuti, et seekordne kurgisuvi oli äärmiselt ootamatu ja tavapärased ajalised ennustused paika ei pidanud. «Küll aga aitas lõpuks kaasa juuli lõpu ja augusti alguse soojalaine. Hoolimata sellest on meil veel pisut puudu väikesest kurgist, mida loodame viimaste suvepäevade jooksul ikka kätte saada,» räägib ta.
Sel aastal jääb Salvesti kodumaise ja importkurgi suhe umbes 60/40 peale. «Ekspordime kurgitooteid ka Soome ja sinna kasutamegi importkurki,» lisab Kõrgmaa.
Rääkides eelseisvast kõrvitsavarumisajast tõdeb Viilol, et kuna kogu looduse areng on sel aastal mitu nädalat tavapärasega võrreldes hilisem, siis kõrvitsa valmimine võtab samuti veel aega. «Eelmise nädala soe kindlasti turgutas kõrvitsat ja andis kasvule hoogu juurde, kuid milliseks saak kujuneb, selgub nädala jooksul,» märgib ta. «Tulenevalt hilisemast kõrvitsa valmimisest oleme sunnitud edasi lükkama ka kõrvitsahooaja algust. Plaan on kõrvitsateoga algust teha 20. septembri paiku.»