Milliseid maaeluga seotud erialasid tahetakse õppida?

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa kutsehariduskeskuses on võimalik muuhulgas õppida kalakasvatajaks.
Järvamaa kutsehariduskeskuses on võimalik muuhulgas õppida kalakasvatajaks. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Maaelu erialasid õpetavates koolides tõdetakse, et jätkuvalt on menukad aianduserialad. Kel huvi end täiendada, võib koolidest täiendõppevõimalusi uurida. 

Maa Elu küsis õppeaasta alguse puhul põllumajanduse või maaeluga seotud erialasid õpetavatelt koolidelt, milline seis vastu sügist on. Kas õppijaid on rohkem või vähem, kas mõni maaeluga seotud eriala on muutunud populaarsemaks?

Eesti Maaülikooli õppe peaspetsialist (vastuvõtt, praktika, tuutorid) Eda Aitsen ütleb, et maaeluga seotud erialadega on lood mitmeti. «Jätkuvalt on huvi suur veterinaarmeditsiini ja toiduainete tehnoloogia vastu, seal kandideerijaid jagub. Varasemast suurem oli sel aastal huvi tehnikaerialade vastu: tehnika ja tehnoloogia, tehnotroonika, maaehitus ning vesiehitus ja veekaitse.»

Seevastu on loomakasvatuse ning kalanduse ja vesiviljeluse õppekava Aitseni sõnul nukramas seisus. «Põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise õppekaval ning metsanduses on märgata mõningast huviliste arvu langust, ent arvestades paljuräägitud demograafilist situatsiooni on see ootuspärane.»

Kui vaadata Eesti Maaülikooli maaeluga seotud erialasid populaarsuse järgi, siis edetabel on selline:

  1. veterinaarmeditsiin
  2. toiduainete tehnoloogia
  3. keskkonnakaitse
  4. loodusturism
  5. maamajanduslik ettevõtlus
  6. finantsjuhtimine

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli projekti- ja arendusjuht ning täiendkoolituse koordinaator Marika Šadeiko ütleb, et viimastel aastatel on huvi põllumajandusega seotud erialade vastu püsinud üsna stabiilne. Põhihariduse baasil on juba mitu aastat igal aastal vastu võetud 50–60 noort ja 150 täiskasvanut.

Šadeiko sõnul on maaelu sedavõrd lai, et sinna alla võib mahutada nii toiduainete töötlemise, käsitöö kui ka turismi ja kokandusega seotud erialad. «Kui neist rääkida, siis ootaks suuremat huvi toiduainete töötlemise ja turismiga seotud õppe vastu. Tingimused on ju head: on õppetööstuse hoone, kus saab piima-, liha, pagaritoodete ja jookide valmistamise oskuse; on Olustvere mõisakompleks, mis pakub reaalset turismiteenust õpilaste praktilise väljaõppe raames,» loetleb ta.

Räpina Aianduskooli täienduskoolituse metoodik Eda Gross: «Pakume palju tasuta kursusi tööalaseks enesetäiendamiseks.» Tihti tullakse kursusele teadmisi täiendama, et alustada maal ettevõtlust, näiteks aianduse või maastikuehituse alal. Samuti tulevad õppima talunikud/põllumajandustöötajad, kes soovivad põllumajanduse kõrval hakata tegelema aiandusega või talvisel ajal käsitööga.

Hinnatumad täiendõppekursused Räpinas on taimekaitse, maastikuehitus ja käsitöö. Gross rõhutab, et tasuta kursustele tullakse meeleldi, sest maal elaval inimesel napib raha kõigi soovitud koolituste jaoks.

Luua Metsanduskooli kommunikatsioonispetsialist Toomas Kelt märgib, et nende kogemus näitab, et metsanduserialade vastu on jätkuvalt huvi, kuid muutumas on õppijate vanus. Järjest rohkem astub kooli täiskasvanud õppureid, kes osalevad tasemeõppes mittestatsionaarses õppes ja mitmesugustel täiendõppekursustel.

Populaarseimat eriala on tema sõnul raske välja tuua, kuid suur huvi on jätkuvalt metsamasinate (langetus- ja väljaveotraktori juhid) ja metsuri eriala vastu.

Hiiumaa Ametikooli täiendusõppe juht Jane Üksik ütleb, et neil toimuvad põllumajanduse õppekavarühma kursused ainult täiendusõppe vormis ja reeglina on sinna tahtjaid väga palju. Tasemeõppes pakub kool mitmeid aianduserialasid. «Sel aastal on huvi uuenenud aianduserialade vastu olnud elavam kui varem,» märgib Üksik.

Järvamaa Kutsehariduskeskuse koolitusjuht Ruth Türk tõdeb, et näiteks varasemast rohkem tullakse põhikooli baasil põllumajandust õppima. «Täiskasvanud õppijate soov põllumajandust õppida püsib stabiilne, igal aastal on menukad erinevad erialad. Sel aastal on palju tahtjaid lamba- ja kitsekasvatuse ning veisekasvatuse suunale,» toob Türk näite. Endiselt on Järvamaal populaarne hobuhooldaja ja loomaarsti abilise eriala. Täitunud on ka kalakasvatajaks õppijate kohad. 

Tartu Rahvaülikooli aianduskoolituste koolitusjuht Kristiina Kaarlõpp märgib, et nende koolis on aianduskursustel osalejad enamasti 45–55aastased naised, kuid peaaegu igas grupis on ka mõni 30aastane. «Näiteks väikeaia kujundamise, permakultuuri ja seenepaku nakatamise vastu tunnevad suuremat huvi nooremad inimesed,» sõnab ta. «Üha enam osaleb aianduskursustel mehi. Kui paar aastat tagasi oli mehi harva, siis näiteks sel kevadel/suvel osales aianduskoolitustel 19 meest.»

Huvi aianduskursuste vastu on üsna stabiilne, tänavu polnud märgatavat tõusu või langust. Kõige edukamad on rahvaülikoolis endiselt kursused, mis igal aastal hästi lähevad: seenepaku nakatamine, väikeaia kujundamine, viinamarjakasvatus, õunapuude pookimine. Uue kursusena läks väga hästi ka «Taimevalik koduaeda».

KAS SEL SÜGISEL ON SAAB VEEL ÕPPIMA MINNA?

Eesti Maaülikool

Tasemeõppesse enam avaldusi anda ei saa, kuid kõik huvilised on teretulnud osalema Eesti Maaülikooli täienduskoolituskursustel. Vaata kodulehte.

Hiiumaa Ametikool

Täiendusõppekalendrit tasub kooli kodulehel www.hak.edu.ee jooksvalt jälgida – kindlasti lisandub põllumajanduskursuseid 2018. aasta esimesel poolaastal. Tasub märkida, et eri sihtgruppidele on mitmed koolitused ka tasuta. Täpsem info kodulehel.

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool

Igal aastal on nii olnud, et koolid annavad septembrikuu jooksul täiendavalt võimaluse astuda põhihariduse baasil õppima kõikidele koolis olevatele erialadele. Nii ka Olustveres. Täiskasvanud õppijate avaldusi mittestatsionaarsesse õppesse oodatakse samuti septembri jooksul. Täpsem info kodulehel.

Räpina Aianduskool

Põllumajanduserialadega seotud oskusi (näiteks osaoskusi) on võimalik omandada ka kursustel. Nii on huvilistel võimalik läbida mitu kursust kindlas valdkonnas (näiteks köögiviljade kasvatamine) või osaoskuse saavutamiseks (näiteks viljapuude hooldamine). Soovijal tuleb jälgida kooli kodulehel olevaid kursusi ja sobilik(ud) välja valida.

Järvamaa Kutsehariduskeskus

Praegu on võimalus sisse astuda peaaegu kõikidele põllumajandusvaldkonna erialadele. Õppetöö on õppijale tasuta. Lisaks on tulemas täienduskoolitusi, mis on samuti tasuta. Info erialade kohta kooli kodulehelt.

Tartu Rahvaülikool

Sel sügisel on koolil pakkuda koolitusi, kuhu kõiki huvilisi oodatakse: «Erinevad kattematerjalid ja multšid», «Väikeaia kujundamine», «Rooside ja püsikute ettevalmistamine talveks» ja «Viinapuude sügisene lõikus». Enamasti on aianduskoolitused praktilised ja kursuslased saavad ise töövõtteid ja harjutusi läbi teha. Aianduskoolituste kohta leiab rohkem infot kodulehelt.

Vaata veel õpivõimalusi:

Luua Metsanduskool

Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool

Rakvere Ametikool

Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool

Kutsehariduskeskused Eesti linnades ja maakondades

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles