Vahva maastikumäng viib õpilased loodusesse

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maastikumängu osavusülesanne 2016. a Lahemaa rahvuspargis Pärispea poolsaarel.
Maastikumängu osavusülesanne 2016. a Lahemaa rahvuspargis Pärispea poolsaarel. Foto: Krista Kingumets

Neljapäeval mängitakse Lahemaa rahvuspargis Oandu metsaradadel ja Viljandi linnas maastikumängu, kus õpilased saavad koguda teadmisi piirkonna loodusest ja kultuuriväärtustest.

Lahemaal juba kolmandat ja Viljandimaal esimest korda toimuva maastikumängu eesmärk on tõsta õpilaste keskkonnateadlikkust ja huvi looduse tundmaõppimise vastu. Keskkonnaameti ja erinevate keskkonnahariduse pakkujate ühiselt läbi viidav üritus  tutvustab piirkonna erinevaid kohti ja paneb mänguliselt proovile laste teadmised.

«Mäng toob kokku ligi 300 algkooli- ja põhikooliõpilast kahekümnest Harjumaa, Lääne-Virumaa ja Viljandimaa koolist. Mängu korraldamisse on oma panuse andnud nii kohalikud keskkonnaharidust pakkuvad MTÜd ja riigiasutused kui ka eraisikud, et pakkuda lastele võimalikult mitmekülgset ja harivat elamust,» lausus Krista Kingumets, Keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist Viljandimaal.

Linnaloodus Viljandis

Kui Lahemaa rahvuspargis keskendub mäng sel aastal Oandu ümbruse metsade ja sealse looduse avastamisele, siis Viljandis pööratakse tähelepanu linnalooduse ja põnevate paikade avastamisele.

Maastikumängus osalejad läbivad Viljandi linnas üheksa eriteemalist punkti, kus saavad teadmisi linna arhitektuuri, allikate, parkides pesitsevate lindude, kodus peetavate loomade ning looduses ja koduaias esinevate võõrliikide kohta. Nii mõnegi ülesande lahendamisel tuleb üles näidata loomingulisust ja kasutada kõiki oma meeli.

Rannakeel Lahemaal

Lahemaa metsarikkusele pühendatud päeval läbitakse 11 kontrollpunkti, kus tuleb lahendada ülesandeid, mis on seotud metsarikkustega: puud, metsloomad ja -linnud, samblad-samblikud, marjad, vesi. Samuti  saab mängu käigus õppida kohalikku rannakeelt.

«Lisaks maastikumängule saavad õpilased Lahemaal tutvuda RMK Oandu Looduskeskuse väljapanekutega, proovida kätt puidust ja taimedest käsitöö meisterdamise töötoas ning pidada kooliaasta alguse auks üks mõnus piknik,» lisas Enri Uusna, Keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist Lääne-Virumaal.

Viljandimaa mängupäeva korraldamises löövad kaasa Tipu Looduskool, Lilli Looduskeskus, EMÜ Polli Aiandusuuringute Keskus, Viljandi Muuseum, Peep Tobreluts, Piret Anier ja Anne Maala.

Lääne-Virumaa ürituse toimumisele aitavad kaasa RMK Sagadi looduskool, RMK Oandu Looduskeskus, Lahemaa Ökoturism, Eru Lahe Rannarahva Selts, Rannakiele Pesakene, Lahemaa Keskkonnahariduse Selts ja Puhta Vee Teemapark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles