Seenenädal tutvustab seeni Okeaaniast Otepääni

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alar Truu / Õhtuleht / Scanpix

Tartu Ülikooli loodusmuuseumis ja botaanikaaias toimub teisipäevast laupäevani traditsiooniline seenenädal, mille raames räägitakse reisimuljeid seeneekspeditsioonidest Aasias ja Okeaanias, käiakse koos mükoloogidega Lõuna-Eesti metsades seeneretkel ning kogutud saaki esitletakse iga-aastasel seenenäitusel.

Seenenädala peakorraldaja bioloog Külli Kalamees-Pani hinnangul on tänavune seenesaak Eestis igati korralik. «Ilmastik on seenekasvuks olnud soodne. Metsast võib leida juba näiteks kitsemampleid, lambatatikuid, soopilvikuid ja kasepuravikke. Just praegu on saabumas suur puravike puhang. Punast ja valget kärbseseent ma sellel aastal veel näinud ei ole,» kommenteerib Kalamees-Pani.

Seenenädal püüab inspireerida inimesi mõtlema seentest ka üldisemalt. Nii saab Tartu Ülikooli botaanikaaias kahe päeva jooksul avastada puudel ja kändudel kasvavaid seeni. Eksootikat lisab nädalasse loodusõhtu, kus räägitakse Tartu Ülikooli mükoloogide seeneproovide korjamise seiklustest sellistes eksootilistes riikides nagu Iraan, Malaisia, Taiwan või Paapua Uus-Guinea.

Nädala naelaks on loodusmuuseumi traditsiooniline seenenäitus, kus esitletakse tänavuse seeneretke saaki. Näitusel on kohapeal ka mükoloogid, kes jagavad seenenõu ja aitavad vajadusel seeni määrata.

Loodusmuuseumi septembrikuu objektiks on seenenädala auks Nikolai Witkowski suure sirmiku (Macrolepiota procera) mudel, millega saab tutvuda loodusmuuseumi koduleheküljel.

Täpsemat infot seenenädala ürituste kohta saab lugeda loodusmuuseumi seenenädala leheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles