Jahe ja niiske suvi köögivilju ei hellitanud

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Paasik

Suvi on olnud soojuse- ja päikesevaene. Viimasel ajal on siin-seal palju sadanud, ilmaolud võivad köögiviljade kvaliteedile kehvasti mõjuda.

Tooksin esile selle suve probleeme. Kõrvitsalised nagu kurk, kõrvits, kabatšokk ehk suvikõrvits, patisson, arbuus ja melon on soojanõudlikud ja vajavad palju päikest, paraku on seekord seda kõike jäänud väheks.

Kõrvitsalised mädanevad

Suvikõrvits, kabatšokk ja rullkõrvits kannatavad jahedal, niiskel ja vihmasel suvel sageli selle all, et väikesed viljad mädanevad taime küljes. Seda põhjustab madal temperatuur (alla 12 kraadi päeval), liigne niiskus ja liiga tihedalt peenrale istutatud taimed.

Taimede väetamisel ei ole soovitatav lämmastikväetistega liialdada. Haigestunud viljad tuleb taimelt eemaldada. Hea on ööseks katta suvikõrvitsataimed kattelooriga, aga päevaks katteloor ära võtta, et tolmeldajad pääseksid õitele, ka see soodustab head viljumist.

Augustikuu lõpul ja septembri alguses on sageli oht, et öine temperatuur langeb null kraadi juurde, siis on abiks katteloor, mis taimi külma eest kaitseb. Taimede väetamine ei ole praegu enam vajalik.

Harilik arbuus kasvab üsna hästi aias peenral, kui on sooja ja päikest. Tänavu on arbuusitaimedel vähem vilju moodustunud, olemasolevad viljad kasvavad silmanähtavalt.

Kui ööd on jahedad või on oodata tugevat sadu ja tuult, siis tuleks ööseks taimedele katteloor peale panna. Viljade alla on soovitatav asetada puidust laastud, sest liigniiske muld ja märg kile ei ole neile hea. Viljad tuleb kindlasti asetada samasse asendisse, sest kui neid liigutada, siis edaspidi ei ole viljade sisu ühtlane.

Praegu taimedele lisaväetisi anda ei ole enam mõtet. Kasulik on eemaldada väikesed viljaalged, sest need ei jõua valmida ja kurnavad taime. Arbuusi vili on valminud, kui alumine külg muutub kollaseks ja viljavars hakkab kuivama. Kui on niisked ja külmad ilmad, siis võib vilju ka varem korjata ja nädalaks järelvalmima jätta. Vilju tasub hoida toatemperatuuril pimedas ja kuivas ruumis.

Praegu on paras aeg melonitel alles tekkinud viljaalged eemaldada, sest paljud väikesed viljakesed ei suuda enam valmida.

Melon on sellel aastal viljunud väga hästi. Kuna soojust ja päikest on vähe ja niiskus kimbutab, siis praegu enam taimi pealtväetada ei ole õige. Ööseks tuleks panna taimedele katteloor ja päevaks eemaldada, siis pääsevad tolmeldajad ligi ja taimed viljuvad kenasti.

Praegu on paras aeg melonitel alles tekkinud viljaalged eemaldada, sest paljud väikesed viljakesed ei suuda enam valmida. Melonivili on siis valmis, kui viljavars tuleb kergelt taime küljest lahti, koor muutub pehmemaks ja on tunda melonilõhna. Meloniviljad tasub ära korjata ja järelvalmima panna, kui on liiga niiske või tugevad vihmasajud.

Tomatid värvuvad hiljem

Hariliku tomati viljade valmiminegi on sel suvel hilisem. Kui taimed saavad kasvusubstraadist kätte kaaliumi, siis valmivad viljad ühtlaselt.

Mureks on olnud kollased laigud viljadel viljavarre kinnituskohal. See on tingitud suurest ööpäevasest temperatuurikõikumisest, samuti kui muld on olnud liiga kuiv. Tomatitaimi tuleks kasta nii, et vett jaguks 8–10 liitrit ruutmeetrile, siis saavad taimed toitained kätte ja probleeme ei ole. Kasvuhoone õhutamine on tähtis, õhuniiskus tuleb hoida 60–70 protsendi piires.

Praegu on sobiv aeg anda mitmeaastastele köögiviljadele (rabarber, mädarõigas) sügisväetist, siis on taimedel kerge talvituda.

Edaspidi tasub teada, et tegelikult on köögiviljade kasvatamisel vaja juba seemnete külvist alates taimi tugevamaks muuta, nii et haiguste ja kahjurite kahjustused oleksid väikesed. Aiapoes on saadaval mitmesuguseid preparaate, millega tasub tutvuda. Kui kasvavatele taimedele on NPK (naatrium-fosfor-kaalium) kõrval kättesaadavad olnud ka mikroelemendid, siis on loota head köögiviljasaaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles