Harilik kukemari (Empetrum nigrum L.) on levinud Kesk- ja Lääne-Euroopas metsa- ja tundravööndis Rootsist Lääne-Siberini ja Põhja-Ameerika kirdenurgas. Kukemari on meie soode ja rabade igihaljas kääbuspõõsas, rahvasuus ka varesemarjaks või linnusilmaks kutsutu. Harilik kukemari on levinud kogu Eestis. Seda tasub otsida rabades, rabametsades, rabastuvatel ja kuivadel nõmmedel.
Kukemari on 15–45 sentimeetri kõrguseks kasvav lamavate või tõusvate okstega kahekojaline taim. Kuna lehed asetsevad risti neid kandvate vartega, siis meenutavad need suuresti pisikesi okaspuude okkaid. Luuviljad on läikivmustad, kerajad, herneterasuurused, sissepöördunud tipuga ja asetsevad eelmiste aastate võrsete tipus, valmivad juulis ja augustis.
Hariliku kukemarja läikivmustad viljad on küllaltki rohke C-vitamiini sisaldusega, kuid maitsetud ja lääged. Söövad rabakanad ja teised kanalised, kelle pesitsusaladel võib kukemari anda põhitoiduse. Üks hektar kukemarjavälja võib anda 50–1300 kilogrammi marju. Külmemate alade kukemarjad on maitsvamad, mahlakamad ja neist valmistatakse samasuguseid toite nagu meie mustikast ja pohlast.
Kukemari sobib hästi alpinaariumidesse ja kehva pinnasega nõlvadele, kinnitamaks pinnast nii turbastel kui ka liivastel aladel. Tiheda kasvu ja võrsumise tõttu ei pääse «kuke- marjatihnikus» peaaegu ükski umbrohi võimutsema. Eelistab happelisi, liiv- ja turbamuldi. Paljundada seemnete või võrsikutega. Noori taimi multšida 5–6 sentimeetri paksuse turbaga.
Marjade kogukaalust moodustab söödav osa 75–80 protsenti. C- vitamiini on kukemarjas keskmiselt sama palju kui pestitsiididerohkes sidrunis. Teine tähtis asi on suur mustikale lähedane antotsüaanide ja flavonoidide (rutiin, kvertsetiin, kempferool) sisaldus. Parkaineid on marjades 4,5 protsenti. Hapetest on ülekaalus bensoe- ja äädikhape; mikroelementidest tuleks esile tõsta suurt magneesiumisisaldust.