Käes on rikkalik rukkilille õitsemise aeg. On paras aeg varuda neid kauneid õisi talviseks ajaks, kus kaunist suvest on jäänud vaid ilus mälestus koos aurava tassi sinise teega.
Rukkilill turgutab silmi ja leevendab köha
Nagu teada, on rukkilill Eesti rahvuslill juba aastast 1968. Ka Saksamaal on rukkilill rahvuslik sümbol. Leivaviljas põldudel kasvades on rukkilill käinud kaasas meie rahva ajalooga. Seda on peetud nii umbrohuks kui ka kenaks lilleks. Kui näeme rukkilille õõtsumas kuldse rukkivilja rüpes voogaval põllul, ei jää kellegi süda külmaks. Rukkilill on oma sümboolsuse ja kaunidusega kõikjal armastatud.
Uskumuse kohaselt aitab rukkilill kurjade vaimude vastu, kaitstes ründava maagia eest, ka andvat rukkilill abi maohammustuse korral. Vana-Kreeka mütoloogiast on teada, et Kentaur ravinud oma haavatud kapja rukkilillega. Ka roomlaste kevadejumalanna Flora lemmiktaim olevat olnud kaunis rukkilill. Maagias soovitatakse rukkilillega hõõruda otsmikku, et suurendada selgeltnägemise võimet.
Vanadel aegadel kasutati rukkilille õisi sinise värvi ja tindi tegemiseks. Räägitakse, et õisi pandi tubaka sisse. Rukkilill on tuntud ka hea meetaimena.
Rahvameditsiinis on rukkilille kasutatud ammustest aegadest. Ravimtaimena kogutakse rukkilille õisi.
Rukkilille kasutatakse laialdaselt palaviku, köha, põletiku ja valu leevendajana. Rukkilille õied soodustavad uriini-, sapi- ja higieritust. Need on antimikroobse toimega, parandavad haavu, alandavad palavikku ja ergutavad seedetegevust, turgutavad väsinud ja põletikulisi silmi. Võib panna kompressiks ekseemidele, loputada haavu, nahka ja limaskesti ning juua teed organismi puhastamiseks ja kõhukinnisuse vähendamiseks. Sinised äärisõielehed sisaldavad sinise värvusega antotsüaane.
Flavonoidid õielehtedes soodustavad uriinieritust. Mõruglükosiidid annavad rukkililleteele mõrkja maitse, mis ergutab seedetegevust ja abistab loidunud seedimist, kui sööme veidi liiast või rasvasemat toitu.
Päevaseks annuseks on paras paar tassi teed, üks teelusikatäis droogi ühe tassi tee kohta. Tõmbamisaeg ei peaks ületama 3−4 minutit. Kurnake kohe ja jooge teed ikka soojalt kas enne söögikorda või söögi ajal.
Rukkilille õisi korjake aiast või puhastelt põldudelt, kus pole kahjuritõrjet tehtud. Koguge kuiva ilmaga ja pange õied õhurikkasse valguse eest kaitstud kohta kuivama. Mõne päevaga on õied kuivanud. Pange need kohe õhukindlasse tumedasse purki, sest õied on vägagi tundlikud niiskuse ja eriti valguse suhtes.
Oskajamad võivad õitest teha tinktuuri. Kuivatatud õisi ja õielehti on hea kasutada toitude ja tortide kaunistamiseks. Tore on neid pillutada jookidesse ja siirupisse, millele tahame anda huvitavat sinist värvi. Toidu ja tee tegemisel võime intensiivsema sinise värvi ja tugevama puhastava toime saamiseks sinistele rukkililleõitele lisada punast basiilikut. See kooslus on väga pikantse maitse ja efektse värviga. Need ravimtaimed on ka maitsetaimed ja mõistlikult kasutades pole põhjust neid peljata.