Arvamusfestivalilt: «Kogukond peab olema isetekkeline» (4)

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kaljulaid arvamusfestivalil
President Kaljulaid arvamusfestivalil Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna arvamusfestivalil kogukondade temaatika üle arutledes leidsid nii Kersti Kaljulaid, kui Artur Talvik, et kogukond peab olema isetekkeline ja ning ülevalt suunamine tähendab tema mõtte moonutamist.

Isetekkeline kogukond on elujõulisem

President Kersti Kaljulaid mainis, et kogukonna tegevust ei tohiks mingil moel reguleerida. See peaks toimima isevoolu ning hierarhiliselt alt üles. «Mul on hea meel, et kogukonnad on saanud aru, et aktiivne oma heaolu eest seismine ongi kogukonna roll. Kogukond on vitstest punutud moodustis, mille iga osa teeb omavahel koostööd. Kahju on, kui liialt vähe inimesi kogukonnaga täna veel kaasa tuleb,» ütles Kaljulaid. Ta lisas, et võiks otsida lahendust, kuidas kaasata kogukondade vähem aktiivsemat poolt.

«Kogukonnad, nagu need on toiminud siiani, peaksid jääma isetekkeliseks ning toimima alt üles ja siirast soovist või vajadusest oma kodukohas midagi ära teha,» ütles Vabaerakonna esimees Artur Talvik.

Kogukond on omavaheline kokkulepe

Teadusfilosoof Kaupo Vipp tõi välja, et kogukondade tegevust võib vaadata kui pärimuskultuuri, mida antakse põlvest põlve edasi. «Kogukondlik tegevus põhineb ajalooliselt kindlas piirkonnas omavahelise kokkuleppena välja kujunenud arusaamadel, mida antakse edasi pärimusena,» lisas Vipp

Vestluses mainiti koostööd kogukondade ning riigi vahel. Kõlama jäi ühine seisukoht, et koostöö aluseks on vastastikune usaldus ning mõistlik kaasamine. «Kogukond peaks andma signaali, mida oleks vaja teha, siis saab ka omavalitsus kaasa tulla», lisas Kaljulaid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles