Anija mõisakokkutulek on esimene omataoline Eestis

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anija mõisa erakogu

Augusti teises pooles toimub esmakordselt Eestis «Mõisakultuuri festival», kuhu on oodata ennast ja oma tooteid tutvustama kümneid mõisaid üle maa.

535 aastat pärast Anija mõisa esmamainimist toimub mõisaõuel festival. Päeva jooksul viivad kõrgelt hinnatud spetsialistid läbi töötubasid; hoonetes, pargis ja õpperajal toimuvad ekskursioonid ning talurahva laadal on kraami kõiksugustele uudistajatele. Festival algab 20. augustil kell 10.

Mitmetarbeline õpperada ja Pärtlipäevalaat

Samal päeval toimub ka traditsiooniks saanud Pärtlipäevalaat ning avatakse õpperada «Meelte ja kogemuste tee». Õpperaja maksumus on kokku 44 250 eurot (Leader-meetme ja Anija Vallavalitsuse toel). Tegemist on kahe kilomeetri pikkuse mitmetarbelise õpperajaga, mis pole pelgalt teabetahvlitega varustatud rada, vaid räägib ühe paiga põneva loo, milles põimuvad Anija inimesed, loodus, kultuur ja ajalugu.

EASi toetuse abil on kavas renoveerida muinsuskaitsealune Anija mõisa pea- ja aidahoone ning avada see külastajatele mõisaajastu külastuskeskusena «Mõisa aja lugu» 2019. aasta detsembris. Mõis koos pargiga hakkab olema kogu mõisakultuuri pärandist terviklikku ülevaadet andev keskus, kus ükski ajastu ei ole teisest tähtsam. Anija mõis tahab väärtustada unustatud vana, näidata kadunud aegade säilinud kihte, kus on nii hiilgust kui argisust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles