Koigis valmivad kõrgustesse pürgivad maasikatornid

Silvi Lukjanov
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaal Koigi vallas elava Kalev Altmetsa vanematekodu aias kõrguvad tema tehtud esimesed maasikatornid kui mälestused Ameerikas töötamise ajast.
Järvamaal Koigi vallas elava Kalev Altmetsa vanematekodu aias kõrguvad tema tehtud esimesed maasikatornid kui mälestused Ameerikas töötamise ajast. Foto: Erakogu

Maasikatorni võib ehitada nelja üksteise otsa asetatava ämbri abil või permakultuuri austajana vanadesse suhkrukottidesse. Liivakastilaadsetest kastidest maasikatorni ehitamist õpetati juba 1991. aasta Türi lillelaada lehes.

Ameerikast kodumaale naasnud Kalev Altmets teeb kõrgustesse pürgivaid maasikatorne aga hoopis omamoodi. Teeb selliseid, mida saab ühest kohast teise tõsta ja talveks keldrisse külmavarjugi viia.

Kohtume Järvamaal Koigi vallas elava Kalev Altmetsaga tema vanematekodu õuel. «Siin mul need esimesed kümmekond maasikatorni ongi,» näitab ta aias põõsaste vahel kõrguvatele üle meetristele tornidele. «Justkui meenutused tornide linnas New Yorgis töötamise ajast. Alles esimesed katsetused, kuid täitsa kenasti paistavad saaki andvat. Ilusti punetavad marjadest,» lausub ta.

Nii ma seal jõukamatele ameeriklastele mööblit tehes ja paigaldades märkasingi, mida kõike ja kuidas võib ka rõdul ja väikesel aialapil kasvatada

Altmets unistas 2000. aastal 25-aastasena Ameerikasse minekust ja 2001. aastal tegi unistuse teoks. Heade juhuste kokkulangemisel ja paraja koguse õnne kaasabil läks noormees New Yorki. Õppis seal mööblitisleriks ja pärast mõneaastast töötamist ühes sealses mööblivabrikus lõi juba oma firma ja pakkus eritellimusel valmistatud mööblit. «Nii ma seal jõukamatele ameeriklastele mööblit tehes ja paigaldades märkasingi, mida kõike ja kuidas võib ka rõdul ja väikesel aialapil kasvatada,» lausub ta. Sealt jäi kuklasse teistmoodi aialappidele kastidega meisterdatavate tornide mõte, mis kodumaale naastes hakkas reaalset kuju võtma maasikatornidena.

Päris niisugust maasikatorni, nagu Altmets nüüd ise teeb, polnud ka seal, kuid analoogseid oli küll. Nii võib mees end julgelt pidada 1,20 meetri kõrguse ja 20 x 20 cm maasikatorni autoriks. Torni mahub kenasti kasvama 18 maasikataime. Põllumajandusministeerium annab maasikate kasvatamisel ette, et istutatud taimede tihedus põllul peab olema vähemalt 27 taime 10 jooksva meetri kohta. See tähendab 18 taime korral umbes kuuemeetrist maad. Altmets pakub nüüd lahendust neilegi, kel sellist maalappi maasikate alla panna pole.

«Praegu paistab, et maasikale selline kasvukoht meeldib, annavad täitsa head saaki,» sõnab ta tornist maasikat noppides. Torni esimene maasikataim asub maast 30 sentimeetri kõrgusel ja torni sees on alumiste taimede kastmiseks toru. Kuna maasikatel maapinnaga kokkupuudet pole, saab torni aias ümber paigutada sinna, kuhu parajasti päike peale paistab või aiakujunduslikult sobilikum tundub. «Kes võinuks arvata, et mina, kel oli lapsena maasikaallergia, hakkan Ameerikast kodumaale naastes maasikatorne ehitama,» imestab Kalev isegi.

Kes saab hakkama New Yorgis, saab hakkama igal pool

Ameerikast tagasi tõi mehe koduigatsus. Üle kümne aasta sai oldud ja sedavõrd hästi elatud, et piisavalt tagavaragi kogutud. Õnne tipuks leidis Altmets kaugel maal ka eestlasest elukaaslase, kellega koos nüüd mehe lapsepõlvemaal Koigi vallas oma mööblitehast üles ehitatakse. «Nagu öeldakse, kes saab hakkama New Yorgis, see saab hakkama igal pool. Püüan seda ütlust nüüd siin tasa ja targu tõestada,» arutleb ta.

Peale maasikatornide teeb Altmets termotöödeldud männipuidust lillekaste ja vähehaaval hakkab mehe ettevõte Nordikcraft OÜ siit-sealt mööblitellimusi saama. Kui esimesed maasikatornid elavad ilusti ületalve, julgeb ta neid juba kõlavama häälega pakkuda. Paar tükki on Kalev Altmetsalt juba praegugi ostetud. «Pealinnas elav sõbrapere ostis koduaeda. On teisigi julgeid, kes tahavad koos minuga sedavõrd uudset asja katsetada. Nii on kõik teretulnud maasikatorne ostma. 25 eurot on tükk ja kestab torn kindlasti aastaid,» lubab ta.

Mees näitab jaanipäeva paiku valminud esimesi maasikatorne enamasti kodukoha laatadel ja tutvustab täpsemalt neile, kes huvi tunnevad. Laiem avalikkus nägi Kalev Altmetsa kätetööd juuli alguses Järvamaa päevadel Paides. Lillekastide ja mööbliesemete kõrval tunti huvi ka maasikatornide vastu. Nagu ütleb firma nimi Nordikcraft, mis eesti keelde tõlgituna tähendab põhjamaist käsitööd, on soov pakkuda just eriilmelist mööblit nii aeda kui ka tuppa. «Kodumaalgi elades on ju maailm avatud. Valmistan kõike nii nagu Ameerikaski. Teen seda, mida klient oskab soovida, ja siiani on kõik eritellimused täidetud saanud,» räägib Kalev.

Kalevi ema Kaie Altmetsa sõnul oli esimesel väljapanekul rohkem poja kätetöö juures seisatujaid kui tornide kohta küsijaid. «Nagu maasikatorn, nii paistavad teisedki mööbliesemed silma omapärase kujuga, kuid teave poja oskuste kohta hakkab tasapisi levima. Loodan ja usun, et see on ühe suure asja väike algus,» ütleb ta Järvamaa päevadel. Kui Järvamaa päevadel olid näidatavad tornid veel tühjad, siis järgmistes kohtades näeb neid juba maasikaid kandvatena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles