Reedel koguneb Vana-Võidus Eesti maarahva parlament

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
XI Maapäev, 2016
XI Maapäev, 2016 Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja / Scanpix

Sel nädalavahetusel toimub 4.- 6. augustini Vana-Võidus XII Eesti Külade Maapäev «Eesti Küla elab», millel osaleb ligi 400 külade eestvedajat kõigist 15 maakonnast, Riigikogu esimees Eiki Nestor ning eri päevadel ka president Kersti Kaljulaid ja peaminister Jüri Ratas. Reedesel avatseremoonial kuulutab Riigikogu esimees Eiki Nestor välja Eesti Aasta Küla 2017.

Külaelu edendamiseks

Maapäeva aruteluteemade seas on esikohal kogukondade ja omavalitsuste haldusreformi järgne koostöö, ühistegevus kogukonnas ja uusmaakate kohanemine, töökohad ja kogukonnaettevõtlus ning maaelupoliitika kujundamine Eesti Euroopa Liidu eesistumise ajal. Arutelud juhatavad sisse Urmas Vaino ning Märt Treier. Pühapäeval kinnitavad ja annavad maapäevalised peaminister Ratasele üle manifesti, kus on kirjas olulisemad tegevused ja ettepanekud Eesti külaelu edendamiseks.

Maapäeva peakorraldaja Krista Habakuke sõnul on maapäeva võtmesõnaks koosloomine. «Maaelu ja teda ümbritsev keskkond on viimaste aastate jooksul oluliselt muutumas. Senised harjumuspärased tegevusviisid enam ei kanna, tuleb olla avatud ja leida uusi võimalusi, kuidas suuremate omavalitsuste tekkel külades elu edasi arendada. Haldusreform võib anda selleks häid võimalusi, kui kogukonnad ise seda märgata ja kasutada soovivad.»

Küla tuleb linna

Seekordne Maapäeva avarongkäik toimub esmakordselt maakonnakeskuses Viljandis ehk külad tuuakse linnapilti ning kõigil on võimalus tulla sellest osa saama.

Maapäev on ka suur kogukondade info ja maitsete jagamise üritus: reedel tutvuvad maapäevalised Viljandimaa küladega, reedene õhtusöök aga koosneb maakondade kaasatoodud toidukraamist. Laupäeval on teenuste minimess ja kahe aasta pikkuse sündmustesarja «EV100 igas külas» avasündmus, mille raames istutatakse koos presidendiga Vana-Võidule 20 maapäeva pärnapuud.

Maapäeva ehk külade parlamendi kutsub kord kahe aasta jooksul kokku Eesti Külaliikumine Kodukant. Maapäeva eesmärk on koondada oma liikmed, maakondade külade esindajad, koostööpartnerid ja võimuorganid ühistesse mõttetalgutesse maaelu arendamise teemal.

Maapäevade kandvaks ideeks on anda külaliikumisele selged suunad, püstitada reaalseid ülesandeid, leida lahendusteid, teha ettepanekuid riigikogule, ministeeriumidele ning omavalitsustele.

XII Maapäeva korraldamist toetavad Siseministeerium, Rahandusministeerium, Maaeluministeerium, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Viljandi maavalitsus, ja Eesti Leader Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles