Tunne vaablase ja vapsiku erinevust (3)

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vapsik
Vapsik Foto: Alina Traut [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Eesti keelekasutuses on vapsik ja vaablane sageli samastatud. Tegelikult on tegemist erinevate putukatega, keda suuremal jaol inimestest peljata ei tasu.

Vaablane võib küll tekitada väikese drooni moodi müra, kuid on taimtoiduline ja sealjuures inimesele täiesti ohutu. Vapsikust eristab teda väike zooloogiline eripära, mis võib lennu pealt märkamatuks jääda – vaablase rindmik on tagakehaga laialt ja jäigalt ühendatud. Oma vastsed munevad nad taimekiudude, puidu või teiste putukate vastsete sisse.

Vapsiku tunneb ära tema «herilasetalje» järgi, mis on arenguline mälestus sipelgast. Tegemist on euroopa suurima herilaseliigiga, kelle täiskasvanud isendid toituvad nektarist ja taimemahladest. Vastseid toidetakse aga putukatega, kellest sagadaseim ohver on kärbes. Üks vapsik võib tunni aja jooksul kinni püüda kuni viis kärbest.

Eluohtlikuks võib vapsiku nõel osutuda ainult üksikutele ülitundlikele. Enamikul inimestel päädib torge vaid punetava ja valuliku tursega, mis möödub olenevalt organismist mõne tunni kuni päevaga. Torke tõsidus on seda suurem, mida kiiremini reaktsioon tekib.

Tõrjenõuanne

Kui vaablased või vapsikud on kodu lähedale soovimatusse kohta pesa ehitanud, on võimalik rakendada erinevaid tõrjemeetodeid. Pesale lähenemisel ja selle ärritamisel tuleb kindlasti silmas pidada turvalisust ning teadlikel allergikutel tasuks selleks ajaks üldse tuppa varjuda – enamasti sihivad vapsikud torkel nägu või kaela ning kiire abi puudumisel võib nõelamine kurvalt lõppeda.

Üks kaudseim tõrjemeetod on söötmürkide kasutamine. Söötmürk paigutatakse hoolikal vaatlusel putukate maandumisalale, misjärel putukad selle ise pessa toiduks viivad. Sealjuures on söötmürgi kasutamisega välistatud ärritunud putukad, kes tõrjet isiklikult võtaksid.

Teine – ja veidi tuntum – tõrjeviis on aerosooltõrje, mis annab parima tulemuse õhtul, kui kõik pesakonna liikmed on koju jõunud. Aerosooltõrjel tuleb kindlasti tähelepanu osutada adekvaatsele turvavarustusele, kuna kontakt pesaga võib olla otsene ja vahetu.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles