TaMi Automaticsi taimekasvatusautomaatika saab peagi tootmisküpseks

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Weiss Aiandi kasvuhoonetes kasutatav TaMi Automaticsi tehnika võimaldab protsesse jälgida igal pool ja igal ajal. Fotol ettevõtte osanikud Tamar Nassar (vasakul) ja Mirko Metsaoru.
Weiss Aiandi kasvuhoonetes kasutatav TaMi Automaticsi tehnika võimaldab protsesse jälgida igal pool ja igal ajal. Fotol ettevõtte osanikud Tamar Nassar (vasakul) ja Mirko Metsaoru. Foto: Toomas Šalda

Taimekasvatusautomaatika arendamisele pühendunud osaühingu TaMi  Automatics eellugu algas kahe aasta tagusest jaanipäevast, mil tänu Võistes aiandit pidavatele vanematele taimekasvatusega igati kursis olev Mirko Metsaoru ja endale tippvõrkpallurina nime teinud Tamar Nassar mehejuttu ajasid. Koos isaga Weiss Aiand OÜd vedav Metsaoru avaldas sõbrale, et nii aiandid kui ka väikekasvatajad tunnevad puudust tõhusast, lihtsast, vastuvõetava hinnaga automaatikast, millega oma tööd tulemuslikumaks ja vähem vaevanõudvaks muuta.

„Automaatika, elektroonika ja mehhatroonika on mind lapsest saati köitnud ja meie perefirmana toimivas aiandis jõudsin koguda palju mõtteid,” kinnitab ta. Nassar võttis sõbra ideedest vedu ja asus juba samal  õhtul vastava ala kirjandust uurima ning tekkivatele küsimustele internetist vastuseid otsima. „Kui Mirkole sobib hästi elektroonika ja tal on taimekasvatuses n-ö katsepolügon omast käest võtta, siis mind huvitab IT-pool,” ütleb võrkpalli kõrvale nüüdseks teisegi tegevusala  leidnud mees. Eelmisel aastal jõudis tandem oma idee teostamisega nii kaugele, et otsustas osaleda konkursil „Ettevõtlik pärnakas”, kus nende esitatud projekt „Taimevalvur” pälvis esikoha. Kogunenud teadmiste, motivatsioonilaengu ja 3000eurose preemiarahaga asutasid nad TaMi Automatics OÜ, mille senisest arengust nad oma Pärnumaa Ettevõtlusinkubaatoris asuvas väikefirmale igati sobivas tagasihoidlikus kontoris Maa Elule meelsasti ülevaate andsid. Praegu valmistuvad nad koos mõttekaaslastega TTÜ, Swedbanki ja Tehnopoli asutatud rahastu „Prototron” konkursi järgmiseks vooruks, kuhu pääses üle kolmesajast esitatud ideest nelikümmend. Rahastu eesmärk on toetada noori ettevõtjaid esimese töötava tootenäidise väljatöötamisel. „Meie ideeks on masinõppe põhimõttel töötav kastmisseade, mis kogub ja analüüsib taimekasvatusprotsessi andmeid ning jagab ja täiendab pidevalt juhiseid, kuidas tulemusi parandada,” selgitab Nassar.

Õiglase hinnaga automaatikat ei ole saada

 „Praegu saadaolevad taimekasvatuse automatiseerimiseks mõeldud seadmed  sobivad vaid suurtootjatele ja on sedavõrd kallid, et nendele kuluva raha tagasiteenimiseks kulub ebamõistlikult palju aega. Olen muude asjade kõrvalt tegelnud suurte automaatikat pakkuvate firmade toodete, näiteks kastmismasinate hooldusega ja näinud, et väikestele taimekasvatajatele ei pakuta sisuliselt midagi. Meie alustasimegi ülekastmise mõõtja prototüübist, mis sobib isegi päris väikesele kasvuhoonele: andur ja imbvoolik mulda ning töötab. Seda oleme edasi arendanud ja arendame ka praegu veel vastupidavamaks ja n-ö lollikindlamaks. Aega on võtnud, aga enne, kui  ise päris rahul oleme, me tootmist ei alusta. Kiiret pole, kuigi taimekasvatajad uurivad juba praegu, millal müüma hakkame. Meiega on ühendust võtnud ka edasimüüjad, kes meie tegemistes potentsiaali näevad. Kui väikeses mahus kasvatajatele mõeldud tooted valmis saame, siis järgmine etapp on meie visioonides juba professionaalne aiandus, mille mahud võivad olla kui suured tahes. Ja veel kaugem siht on intelligentse kõrgtehnoloogilise disainkasvuhoone loomine, mis on nišitoode inimesele, kes tahab mugavust. Selleni jõudmiseks peame läbima päris palju vaheetappe,” kirjeldab Metsaoru ettevõtte tänast ja homset päeva. Nassar lisab, et kuna Eesti on ikkagi väikeriik, peab firma igal juhul sihtima rahvusvahelist turgu.

Oma ideede teostamisel saavad TaMi Automaticsi mehed tehnilist ja IT-alast abi tuntud Eesti visionääride asutatud Q-Mind OÜ-lt. „Üks meie probleeme on, et siin Pärnus pole meil oma ideedest mitte kellegagi rääkida. Me ei ole leidnud tööjõudu, kes suudaksid ühendada automaatika ja programmeerimise ning kes tunneksid taimekasvatuse tõdesid,” tunnistab Nassar.

Kui TaMi Automaticsi praegu töös olevaid projekte loetleda, siis need on ülekastmise mõõtja, pH-stabilisaator ja väetisesegaja. Ülekastmise mõõtjat kasutatakse hüdropoonilises taimekasvatuses, st kivivillas, kookosmatis vms, ja  selle ülesandeks on mõõta sissemineva ja väljavoolava kastmisvee suhet. Kastmisvee pH ehk vesinikeksponendi stabilisaator  alandab vee pHd soovitud väärtuseni.  Seadme tööd juhib kontroller, mis vastavalt seadistatud pH-väärtusele teostab protsessi, mille tulemuseks on vee pH alandamine. Vajalik on vaid happe olemasolu, eelseadistatud seade kasutab  selleks lämmastikhapet. Automaatne väetisesegaja segab IBC-mahutis vee ja lisatavad veeslahutsuvad ained, näiteks väetised. „Esimesed kaks on prototüüpide staadiumis, kolmanda vastu huvi tundvad taimekasvatajad võivad juba praegu ühendust võtta,” kostab Tamar Nassar.

Teooria ei maksa testimata midagi

Võiste aiandis on kõik eelkirjeldatud prototüübid juba rakenduses ja õigustavad end igati, kinnitab Metsaoru ja näitab arvutiekraanilt online-infot, mis tuleb Võistes asuvates kasvuhoonetes  töötavatelt pH-stabilisaatoritelt ja ülekastmisseadmetelt. Vajadusel saab tehnika toimimist arvuti või nutitelefoni abil ümber seadistada. „Veebruaris panime need tööle ja probleeme pole olnud. Nipet-näpet tuleb veel täiustada, aga asi toimib,” kommenteerib Metsaoru. Tööprotsess on Weissi Aiandis tänu teistelegi TaMi Automaticsi seadmetele oluliselt lihtsamaks läinud: kui varem pidi kastmisvett iga kahe tunni tagant rehaga põhjalikult läbi segama, sest väetis settis põhja, siis nüüd teeb seda õigel ajal masin.

Tulemuseni ehk tootmise ja kasumini jõudmisel oleks väikefirmal lihtsam ja kiirem tee investorite kaasamine, aga kuigi Metsaoru ja Nassar on sellele mõelnud, püüavad nad vähemalt esialgu kõigega ise hakkama saada. „Enamikust start-up-idest erineme selle poolest, et liigume edasi hästi aeglaselt ja kalkuleerime vahel vist liigagi palju. Iga järgmist sammu kaalume väga põhjalikult. Kindlasti ei ole  meie eesmärk ideed maha müüa,” selgitab Nassar. Metsaoru lisab, et TaMi Automaticsi tegemistes ei ole midagi väga uuenduslikku: „Mis uuendust on selles, et keegi teeb pH-masina või ülekastmise mõõtja? Iva on testimises, teadmistes ja kogemuste rakendamises ehk teooria ja praktika ühendamises. Oleme isegi teinud ainult teooria baasil mitu seadet, mis pidid töötama, aga kui praktika mängu tuli, oli tulemus mage. Et võimalikke probleeme vältida, rakendame aiandis millegi uuega esimesi katsetusi tehes kaitsemehhanisme. Kui midagi on valesti, töö seiskub. Teooria ja praktika ühendamine peab andma garantii, et meie tooted suudavad täita nendega kaasa antud lubadused. Vajadus kõike põhjalikult testida tähendab aga kahjuks sedagi, et ideede jõudmine tootmisse võtab rohkem aega.”

Eeloleval sügisel peaks tootmisküpseks saama pH-stabilisaator ja väetisesegaja, sest neid on Weiss aiandis nüüd juba küllalt katsetatud, ülekastmisseadme puhul leiti parem tehnoloogia, mida aga pole saanud veel testida. „Tahame tootmist alustada väiksemas mahus, mitte kohe üritada turgu vallutada. Mingeid probleeme tekib alati ja püüame klientide huvides riske maandada,” ütleb Metsaoru.

TaMi Automatics ei kiirusta oma ideede järgi tehtud toodete poelettidele paiskamisega sellegi tõttu, et kummalegi osapoolele ei ole TaMi Automatics praegu n-ö leivatöö. Metsaorul jagub aiandis toimetamist kuhjaga, kuid ta kinnitab, et aastas on perioode, mil taimekasvatus võtab vähem aega. Ja kiiretelgi aegadel on ta firma toodetud seadmete kasutamise tõttu nii või teisiti ettevõtte tegemistega seotud: „Minu jaoks ühendab meie ettevõte kaht mulle südamelähedast tegevusala ehk põllumajandust ja elektroonikat.” Nassar mängib jätkuvalt professionaalsel tasemel võrkpalli, kuid nii või teisiti peab iga sportlane vanuse edenedes mõtlema spordijärgse elu peale. „Mulle väga meeldib TaMi Automaticsi sisu ja areng ning millalgi kavatsen sellele täiel määral pühenduda. Ma ei ole leidnud võrkpallile ühtegi paremat alternatiivi kui see siin,”kinnitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles