Võitluses lehetäidega peab olema järjepidev ja leidlik

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehetäide uus põlvkond sirgub aiahooajal iga paari nädala tagant.
Lehetäide uus põlvkond sirgub aiahooajal iga paari nädala tagant. Foto: Internet

Lehetäid on põhjalaiuskraadidel ühed peamised taimede kahjustajad. Substrali aianduskonsultant Eneli Käger räägib, et lehetäide uus põlvkond sirgub aiahooajal iga paari nädala tagant, seetõttu on tarvis olla võitluses järjepidev ja mitte harjutada lehetäisid mingi konkreetse tõrjevahendiga - selle vältimiseks tuleb võitlusvahendit pidevalt vahetada.

Kuna lehetäid on õrnakesed, ei maksa esimeses hoos haarata päris mürkide järele ja seda eriti nende taimede puhul, mida toiduks tarvitame. Kapsast, tilli, salatit ja teisi taimi saab kaitsta kattelooriga, mis hoiab täid eemal ja loob taimele kasvamiseks hea mikrokliima.

Viljapuudele tuleks paigaldada liimivööd, sest neist ei pääse sipelgad nii lihtsasti üle lehetäisid karjatama. Liimivööd tuleb panna ka puude tugipostidele.

Parimaks ja ohutuimaks vahendiks peetakse tugeva veejoaga taime lehtede alakülgede pritsimist. Vee võimet saab tugevdada, lisades sinna taimekääritisi, kaaliumpermanganaati, söögisoodat, rohelist seepi või nõudepesuvahendit. Seep on aluseline (kuivatab), takistab kestumist ja ummistab lehetäide hingamisavad, mistõttu ei saa kahjurid hingata ja surevad. Kestumist takistavad ka kõik õlilahused ja suhkruga magustatud joogid, näiteks kokakoola.

Kel teema vastu huvi, tasub oodata 15. juunil ilmuvat Maa Elu, kus Eneli Käger jagab pikalt ja väga põhjalikult nõuandeid nii lehetäide, kui teistegi aiapidajate kimbutajatega hakkama saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles