Leedu seafarmis tuvastati taas sigade Aafrika katk

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguseks on Eestis kuni 120 000 siga vähem kui neli aastat tagasi.
Praeguseks on Eestis kuni 120 000 siga vähem kui neli aastat tagasi. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eile tuvastati Leedus Panevežyse lähedal kahe seaga väikefarmis selle aasta teine sigade Aafrika katku puhang kodusigadel, mis annab märku suveperioodi tõsisemast ohust viiruse levikuks metsast farmi.

Sellega seoses juhib Veterinaar- ja Toiduamet taaskord tähelepanu sellele, et jätkuvalt on oluline seakasvatustes järgida kõiki bioohutusnõudeid.

Märtsis läbi viidud sigalate lauskontrolli ajal oli Eestis 143 sigalat. Nendest 64s peeti 1-99 siga (kokku 1225 siga), mis on 0,4 protsenti Eestis peetavate sigade koguarvust.

Taudi leviku tõkestamiseks tuleb jätkata ka metssigade arvukuse vähendamise ning nakkusohtlike korjuste kõrvaldamisega loodusest. Metssigadelt võetud proovid näitavad, et viirus on metssigadel sama ulatuslikult levinud kui varem.

Üle Eesti kehtib sigade väljas pidamise keeld. Taudistunud aladel peab farmiomanik välistama metssigade ligipääsu kodusigadele ning kõigile vahenditele ja materjalidele, mis võivad sigadega kokku puutuda. Jahil käinud inimene ei tohi minna loomapidaja ettevõttesse ega vähemalt 48 tunni jooksul pärast jahti sigadega kokku puutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles