500 g veise- või seahakkliha, konte või suitsuribi
2–3 peotäit karulauku või 2–3 sl soolatud karulauku
serveerimiseks hapukoort või rõõska koort, muna
Prae hakkliha või suitsuliha kergelt läbi. Kui teed kondiga lihast, valmista puljong.
Lisa vett ja pane sinna kruup keema, lisa porgand, kartul, karulauk. Maitsesta soolaga.
Kui kasutad soolatud karulauku, ära soola lisa.
Serveeri rõõsa koore või hapukoorega.
Kui liha ei kasuta, saab lisada muna ja vahukoort või hapukoort. Suitsulihaga supile sobib ka rõõsk koor.
KARULAUGUVÕIE ehk Karepa Ravimtaimeaia aia hitt
50–100 g külmpressiõli (kanepi-, oliivi-, pähkliõli)
Pane koostisosad köögikombaini ja sega läbi.
Sobib rukkileiva ja munaga ideaalseks hommikusöögiks. Saad kiudaineid, vitamiini, mineraale, valku.
Sobib ürdisooladesse, rohejahusse. Kuivatada on parem noori, kuni 10 cm pikkusi lehti, nii saad tugevama maitse ja parema värviga maitseaine. Suuremad lehed võivad kollaseks muutuda ja kuivamine on raskem. Kuivatamiseks sobivad väikesed toidukuivatid ja dehüdraatorid, mõnel ka saunalava või ahi. Kuivatatud ja peenestatud karulaugu võib segada soolaga, nii saab karulaugusoola, mis on hea dipikastmete maitsestamiseks. Kuivatatud karulaugu maitse on mahedam kui toorel, kuid on huvitav ja ikka laugu maitsega. Sobib ka toidu kaunistamiseks. Hoia pimedas!
Kuivatatud karulauk ja Himaalaja sool võrdsetes osades. Peenesta karulauk köögikombainis, lisa sool ja sega. Karulaugusoolaga maitsestan suppe, liha, kastmeid, aga roheline sool on ilus ka keedukartuli peal ning muudab kastmed kenaks ja maitsvaks.