Maamess viib kokku

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamess on ainuke koht, kus saab ammendava ülevaate turul pakutavast põllumajandustehnikast.
Maamess on ainuke koht, kus saab ammendava ülevaate turul pakutavast põllumajandustehnikast. Foto: Sille Annuk / Postimees

Oh, tere, sina ka siin, pole nii ammu näinud!” Sarnast hüüatust kuulsin äsja lõppenud Maamessi alal ringi käies kõige sagedamini. Nii ongi see mess suurepärane võimalus tuhandete põllumajandusega seotud toodete tutvustamiseks ja uute ideede ammutamiseks, aga ka vanade tuttavate trehvamiseks.

Maamessiga seoses rõhutatakse, et see on suurim maaelu mess Eestis. Nii on, aga mitmed, kellega rääkisin, nimetasid suurima plussina, et see on ainuke koht, kus saab ammendava ülevaate turul pakutavast põllumajandustehnikast. Kõik masinate müüjad pidasid messil kohalolekut väga vajalikuks – seda nii oma toodete tutvustamiseks, aga ka lootuses mõni uus müügitehing kokku leppida. See läkski paljudel korda.

John Deere’i põllu- ja aiatöömasinatega kauplev Baltic Agro tõi messinaeltena rahvale uudistada uue kõrgtehnoloogilise traktori, klahvkombaini ja täiustatud mururoboti. Kombainide tootejuht Marek Peensalu tõdes huviliste suurt hulka: mõni uudistas niisama, teine küsis hinda ja tehnilisi andmeid. „Oli ka neid, kellel ongi konkreetne huvi masinat osta,” kinnitas ta.

Nii saigi messil sõlmitud kaks kokkulepet uue kombaini müügi kohta. Kombaini ostu-müügi protsess on tegelikult üsna pikk, võib kesta isegi kuni aasta ja tihti ostja kaupa kohe koju viia ei saa. Näiteks messinaelana väljas olnud kombainil on olemas omanik, kes seda messil esimest korda reaalselt uudistamas käis. „Masin jõudis tehasest alles nädal varem Eestisse ja tõime ta esmalt Tartusse messile, kus omanik siis seda esimest korda nägigi,” rääkis Peensalu.

Kuna kohe on käes muruniitmise aeg, oli messikülastajail palav huvi murutraktorite ja -robotite vastu. „Niitmishooaeg on kohe algamas ja inimestel oli hea maamessil tehnika üle vaadata, küsimusi esitada ja vähemalt kümne murutraktori ja mitme mururoboti müügiks sai kokkulepe sõlmitud,” rõõmustas Baltic Agro Machinery turundusjuht Ulvi Kullerkupp.

Suure põllumajandus- ja aiatehnika väljapanekuga messil osalenud Stokkeri vägesid juhtinud Mecro grupi juhatuse esimees Priit Prints tõdes, et see mess on Eestis ainuke, kus peab kindlasti kohal olema. „See on ühest küljest võimalus olemasolevate klientidega kokku saada, aga siin kohtab palju asjalikke põllumajandusettevõtjaid ning käib hulgaliselt talupidajaid ja muid maainimesi, kes otsivad endale aiatehnikat ja mootorsaage,” rääkis Prints ja lisas, et müügitehinguid messil reeglina ei sõlmita, küll aga kokkuleppeid, et saame pärast messi kokku ja teeme diili.

Kasutatud rasketehnikat vahendava portaali Mascus Eesti tegevjuht Annika Amenberg ütles, et nemad on messil endale uusi kliente otsimas, aga ka oma klientidele kliente. Kohe peatuski tema leti ees mees, kel Mascusele ohtralt kiidusõnu jagus. „Mul väga vedas, et kolm aastat tagasi Maamessil selle firma kontaktid leidsin, tänu neile müüsin oma masinad maha, üks autobuss läks Ungarisse, aga traktorid on Poola ja Bulgaariasse läinud, isegi Skandinaaviasse on läinud,” seletas rahulolev mees.

Annab piima või mitte

Kui tehnika alal uudistasid valdavalt mehed – kes tõsisel moel küsimusi esitades, kes, nägu poisikese kombel elevusest säramas, moodsa traktori või veoauto kabiinis nuppe vajutades, siis lastega peresid tõmbas magnetina loomade ala, kus võis näha peaasjalikult igasuguseid lihaveiseid ja lambaid, eksootikat pakkusid alpakad.

„See ei anna piima, selle käest ka ei saa piima,” jutustas üks lasteaiaealine poiss lihaveiste kõhualuseid uurides. „Neid lehmi kasvatataksegi liha pärast, piima annavad teised,” kostus talle selgituseks. Küll aga sai kõrvaltelgis maitsta lambapiima. Ega laadaliste käed eriti varmad olnud lambapiimaga topsikesi suu juurde tõstma, kes aga julges selle sammu ette võta, nentis, et piima nagu piim ikka, pole üldse halb.

Taimedega kauplejaid oli Maamessil üsna napilt, kuid rahvast nende ümber palju ja igaüks kasutas võimalust huvipakkuvate taimede kohta kasvatajalt põhjalikku nõu küsida. Harjumaalt Arli puukoolist kaupa pakkuma tulnud Aivar Haak rääkis, et Maamess polnud neil tänavu sugugi esimene väljasõit, kuid õige laadakarussell alles läheb käima ja lähikuudel mööduvad kõik nädalavahetused laatadel üle Eesti.

Maamessil on Haak osalenud juba üle kümne aasta. „See on hea koht müümiseks, küsitakse kõike,” tõdes mees. „Sellist aega, et inimesed oma aeda midagi osta ei taha, pole olnudki, isegi kriisiajal mitte.”

Maatoit üllatab

Nagu ikka pakkusid toiduletid iga messi ja laadaga lahutamatult kokku käivat suurt valikut suitsusinke ja -vorste ning kõikvõimalikke leiva- ja piimatooteid, aga leidus ka hoopis haruldasemat kaupa, näiteks rabarberinektarit, angersäga või suitsutatud küülikut.

Möödajalutajaid astelpajumarmelaadi maitsma kutsunud Eneli Kaasik osaühingust Juulamõis rääkis, et mullu oli ta väljas Jõgevamaa esindusega, aga tänavu juba iseseisvalt. „Rahvast on parasjagu, jõuab ikka igaühega juttu ka rääkida,” rõõmustas ta. Perefirmat tutvustades nimetas plaani oma kohvik avada, tundub ju asukoht Elistvere loomapargi kõrval selleks igati hea.

Üheks üllatustooteks oli nii mõnelegi OÜ Rabafarmi rabarberimahl. „Paljud tulevad proovima ja imestavad, et polegi kibe ja hapu,” sõnas Põhjamaade ühe suurima, üle 15 000 rabarberipõõsaga maherabarberiistanduse peremees Leo Kivitar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles