Maamessi teine päev: videod

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Maa Elu teeb täna ehk 21. aprillil Maamessilt kolm otseülekannet. Siit saab neid hiljem ka järelvaadata.

Tänane esimene ülekanne oli otseeetris kell 9.30 – 11.00

Pärast saate sissejuhatust heitis võttegrupp pilgu raievõistlusele, kus täna on kavas jõuproov puude langetamises. Olgu öeldud, et päeva lõpuks selguvad ka selle ala parimad.

Reporterid Marian ja Tiit võtavad lühidalt kokku ka Maamessi esimesel päeval toimunud sündmused ja meeleolud. Seejärel heitsime drooni abil linnulennult pilgu kogu messialale.

Stuudiosse oli kutsutud OÜ Linery tegevjuht Toomas Rüütel, kes rääkis suurlautades kasutatavatest robotitest ja prognoosis, milliseks Maamess tulevikus võiks kujuneda. Kindel on see, et tehnoloogia areneb iga aastaga jõudsalt.

Seejärel kiiikasime taas messinaelu ning vaatasime, mida kujutab endast Fliegl ADS haagis VP-12. Selgus, et täislaetud haagise lükkab tühjaks hüdrauliline sein. Samas kõrval oli näha kuue meetri laiune kultivaator.

Vaatasime anekdoodimeistri Valdo Jahilo abiga üle, mida on kirjutanud tänased ajalehed.

Esimese ülekande ajal tegime veidi juttu ka poliitikast ning näitasime videoklippi, et selgust saada, miks sotsiaaldemokraadid on Maamessile tulnud.

Seejärel aga vaatasime, kuidas end tunnevad messile toodud loomad. Muu hulgas tegime tutvust alpakadega, kes on Eestisse jõudnud Tšiilist. Küll Saksamaa kaudu. Selgus, et alpakavillast kudumid on kordades soojemad kui lambavillast tehtud.

Tutvustasime Timbeteri uut äppi, mis aitab lihtsal moel kindlaks teha, palju näiteks ühe palgivirnaga raha on võimalik teenida, Metsaoksjonil. Ajujahil võidetud rahaga arendatud äpp on praeguseks tuntud juba üle maailma.

Vaatasime, kuidas piimandusmuuseumi inimesed sajandivanuse masinaga võid valmistasid. Eriti hõrguks muutub või siis, kui sinna tšillit, küüslauku ja peterselli sisse segada,

Esimese otselülituse ajal tuli stuudiosse Intrac Eesti juhatuse esimees Tanel Teimann, kes rääkis tehnikast, mida nende firma põllu- ja metsameestele pakub.

Otseülekande lõpetuseks heitis Maa Elu aga pilgu metsalangetuse võistlusele. Tegu oli sõna otseses mõttes täspsuslangetusega.

Järgmine ülekanne toimus kell 12.00 – 13.00.

Lühikese sissejuhatuse järel jälgisime, mida kujutab endast Postimehe egiidi all toimuv maamehe võistlus, kus stardijoonele asus viis vabatahtlikku. Juba esimene ala, haamriga naela pakku löömine, kus iga löögi järel pidi tiiru ümber paku jooksma, tekitas piisavalt elevust ja hulganisti möödalööke.

Teine ala oli täpsusvise, kus puuhalud pidi viskama võimlemisrõnga keskele. Kolmandaks pidi kandikule pandud püstise haluga torbikute vahel aja peale slaalomit jooksma. Viimase alana pidi ära arvama, kes mida on Eesti poliitikute kohta öelnud. Võitis Tauri, kes sai auhinnaks Postimehe poole aasta tellimuse ja kotitäie meeneid ka.

Maa Elu telestuudio võttis taas vastu külalisi, esimene neist oli kinnisvaraportaali kv.ee esindaja. Nagu ikka, andsime sõna ka Maamessi korraldajatele, keda seekord esindas Margus Kikkul.

Vahepalana heitsime pilgu kitsedele ja uurisime, kuidas nemad end messil tunnevad.

Ja kohe seejärel oli stuudios juba uue külaline, reporterite küsimustele vastas Väderstad OÜ juhataja Tarmo Jõemägi.

Tänase päeva kolmas ja viimane otselülitus algas kell 14.30

Kiikasime hakatuseks taas toidutelki, kus Maa Elu telereporterid eilegi käisid.

Ülekanne jätkus juba stuudiost, kus teeme tutvust Tööriistamarketiga ja uurime, mida kujutavad endast vaiksed seadmed ja nende ühine aku.

Vahepalaks vaatame uuesti, mida huvitavat toidutelgis tehakse ja pakutakse. Ja huvitavat on seal tõesti palju.

Stuudiost tegime juttu metsast ja metsaistutamisest, sellest kust milliseid istikuid on võimalik saada. Sellestki, et kõik istikud polegi üldse Eestisse sobivad. Samuti metsaühistutest, mis erametsaomanikke liidavad ja teadmistega aitavad.

Tegime tutvust ka lillekasvatajatega ning rääkisime, millised on näiteks 2017. aasta roositrendid. Räägiti ka maasikataimedest.

Ja siis taas tagasi stuudiosse, kuhu tuli juttu ajama aktsiaseltsi A.Tammel juhatuse liige Indrek Tammel. Tõdeti, et kui põllumehel läheb hästi, läheb ka tehnikamüüjal hästi. Ja tundub, et viimasel ajal on põllumajanduses taas saabunud paremad ajad.

Konkurents tehnikamüüjate vahel on samas läinud veelgi tihedamaks, ehkki maailma tuntumad kaubamärgid on juba Eestis esindatud.

Reporter Tiit tõmbas sellega tänase viimase ülekande otsad kokku. Homme Maa Elu otselülitusi Maamessilt enam ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles