Saareõue Partneri kaup on enda loomade peal järele proovitud

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saareõue Partneri peremehe Ivar Baumanni ja tema elukaaslase Maarja Maksimovi kasvatada on 120pealine lihaveisekari.
Saareõue Partneri peremehe Ivar Baumanni ja tema elukaaslase Maarja Maksimovi kasvatada on 120pealine lihaveisekari. Foto: Toomas Šalda

„Kuna lihaveiseid juba kasvatasime ning selleks tarvilikku sööta ja seadmeid hoolega hankisime, siis tagantjärele tundub, et kõik on läinud väga loomulikku rada pidi,” ütleb Ivar Baumann. Tema on 2009. aastal asutatud lihaveiseid kasvatava Saareõue osaühingu ja selle kõrvale kolm aastat tagasi tekkinud mineraalsöötasid, farmitarvikuid ja loomaveohaagiseid müüva osaühingu Saareõue Partner peremees.

Koos elukaaslase Maarja Maksimoviga veavad nad Pärnumaal Häädemeeste vallas Metsapoole külas ettevõtteid, millest esimesele kuulub 120pealine lihaveisekari ja mille kasutuses on pool tuhat hektarit põllumaad. „240 hektaril kasvatame maheteravilja. Kasutame mulla bioloogilisi stimulaatoreid, baktereid, mükoriisasid ja vahekultuure, väetame veisesõnnikuga, tänavu katsetame veel granuleeritud kanasõnnikuga. Tahan näidata, et maheteravilja saab kasvatada nii, et maast rammu ära ei võta. Loomakasvatuse poolel on meie peamine tegevusala aberdiin-anguse tõugu lihaveiste kasvatus ja aretus. Esimesed aretusse sobivad loomad tõime Põhja-Rootsist, Yxskaftkäleni farmist 2012. aastal. Meie eesmärk on tuua taas välja loomade algupärased tugevused – kerge poegimine, hea juurdekasv, suurepärased emaomadused ja rahulik temperament. Kasutame oma karjas valdavalt Šotimaa, Austraalia ja Uus-Meremaa liine. Laialt levinud Ameerika liinid on meie hinnangul üle aretatud. Meil karjatatakse suurt osa loomadest poldritel ja looduskaitsealadel, kus taimede toiteväärtus on väike ja just aberdiin-angus on siin väga sobiv. Me ei anna oma loomadele lisasöödana teravilja, sest nad ei vaja seda. Söödaks on kvaliteetne rohusilo ja hein. Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu kaudu oleme müünud loomi Rumeeniasse, Poola ja Türki. Meie otsekontakt on Sloveenias ja sinna oleme juba kaks aastat saatnud meie parimad noored tõuloomad. Aberdiin-anguse tõuloomadele turgu jagub, meile on tulnud broneeringuid isegi juba järgmisse aastasse,” võtab Ivar lühidalt kokku Saareõue OÜ tegevuse ja lisab, et tema vanemad ostsid talu esimese aberdiin-anguse tõugu tõupulli Voldemari, pererahva jaoks Putini, kümme aastat tagasi ja pull toimetab edukalt tänaseni.

Maamessile tütarfirma kaubaga

Täna algava Maamessi parima lihatõugu lehmiku valimisest võtab küll osa ka Saareõue OÜ aberdiin-anguse tõugu Saareõue Eva 516, aga ettevõtlik pererahvas paneb messil põhirõhu hoopis tütarfirma Saareõue Partner OÜ pakutavale: mineraalsöödad, farmitarvikud ja loomaveohaagised. Valikus on selliste kaubamärkide nagu Dallas Keith Ltd., Gallagheri, Graham Edwards Trailersi, IAE ja Batemani toodang.

 „Meie teine ettevõte tekkis esimese kõrvalharuna. Olime Põhja-Rootsis sõbra juures ja arutasime veistele korraliku fikseerimispuuri ostmise üle. Kui eelnevalt Eestis pakkumisi võtsin, olid need hirmkallid, Inglismaalt sai palju soodsamalt. Sõber pakkus välja, et võta otse tehasest, pane Eestiski kuulutus üles ja hakka edasi müüma. Ühe inglasest tuttava kaudu saimegi tehasega kontakti. Järgemööda lisandusid muud tooted: mineraalsöödad, loomaveohaagised, puurid, kaalumissüsteemid, teisaldatavad kogumissüsteemid, karjusetarvikud. Lähtume kaubavalikul enda kogemusest ja pakume vaid seda, mida oleme oma farmis katsetanud ja mille headuses veendunud. On olnud ka kaupa, mille oleme kõrvale jätnud,” selgitab Ivar.

Mineraalsöötasid müüb Saareõue Partner veidi ka piimafarmidele, aga nende põhikliendid on ikkagi lihaveisekasvatajad, keda Ivari kinnitusel tuleb üha juurde. „Just tänavu on meiega kontakteerunud paljud teraviljakasvatuse või piimanduse kõrvalt lihakarjaga alustajad. Hiljutine piima kokkuostuhindade madalseis mõjus meie pere ärile hästi, sest uute klientide seas on mitu endist piimafarmi omanikku, kes piimatootmise lõpetanud ja lihaveistele ümber orienteerunud.” Seda, et piimatootmiselt lihaloomadele massiliselt üle mindaks, Ivar ei usu, sest järgmisel aastal võib teistpidine krahh tulla ja praegu on piimanduseski asjad jälle paremuse poole liikumas. Nii nagu piimahind kõigub ka lihahind. „Türgi turg, kuhu valdav osa veiselihast müüakse, on ennustamatu. Paar-kolm aastat on eksport sinna üsna stabiilselt toiminud, aga hinnad on siiski veidi langenud. Euroopas makstakse juba peaaegu sama hinda mis Türgis.”

Loomakasvatus mugavamaks ja ohutumaks

Peale mineraalsöötade võtab Saareõue Partner Maamessile kaasa hulga tehnikat. „Näitame kahte treilerit, üks on lammaste veoks sobiliku spetsiaalse vahelaega, mitut puuri ja karjusetarvikuid. Suurt huvi peaks pakkuma uudne teisaldatav veiste kogumissüsteem, mis käib traktori haakesse ja mille abil saab loomi lihtsalt kokku ajada – klapid selle kokku, viid traktoriga karjamaale ja seal ajab 180kraadine lükandvärav loomad vajalikku koridori. Ise oled värava taga ohutus kohas, värav järjest lukustab ennast ja loomad lähevad rahulikult auto peale, puuri või kuhu iganes vaja. Me teame omast käest, kui ohtlik on olla aias sees, kui loomad juba ärevaks lähevad. Eriti poegimisajal võib loom agressiivne olla. Väga paljud loomakasvatajad hoiavad oma loomi aasta ringi väljas, sest neil lihtsalt ei ole varjualuseid, aga neilgi on vaja loomi sorteerida. See seade on neile väga sobiv. Ei pea aedu ega traate vedama ja mässama, enda ja looma ohutus on tagatud.”

Loomaveohaagistest ja puuridest kõneldes rõhutab Ivar, et Saareõue Partneri kaudu täidetakse palju eritellimusi. „Meie koostööpartnerid on tootmises väga paindlikud nii mõõtude kui ka teiste parameetrite poolest. Saadame tehasesse päringu, et kas nii või naa saab teha, ja reeglina saabki. Meie enda treiler on Eestis kõige suurem ja samuti eritellimusel tehtud. See on hästi universaalne, saab vedada veiseid, hobuseid, lambaid, keda iganes. Haagiseid kulub nii piima- kui ka lihaloomade tarvis, sest transporti on kõigil vaja. Meie pakutavate toodete juures on müüja seisukohalt suurim miinus see, et ainult mineraalsöötasid ostetakse korduvalt, puuri või treileri soetad sisuliselt kogu eluks. Et firma valikut mitmekesistada, plaanime hakata pakkuma farmide ja lautade sisustust. Sel aastal tõime ühte lauta proovipartii Inglismaalt ja klient on väga rahul.”

Ivar ja Maarja tunnistavad, et nii nagu igal alal on Eestis konkurents tihe, on see samamoodi mineraalsöötade, farmitarvikute ja loomaveohaagiste turul. Eriti palju on väikeseid põllumajandusmasinate müüjaid. „Kliendiga peab aktiivselt suhtlema, muidu oled temast ilma,” tõdeb mees, kes seni on mitmel rindel tööd tehes tütarfirmale tulevaid tellimusi sageli isegi traktoriroolis vastu võtnud. „Alguses suhtusime Saareõue Partnerisse kui hobisse, aga asi on kenasti käima läinud, firma käive on pärast alustamist igal aastal vähemalt kahekordistunud. Ju siis on kaup sobinud,” võtab ta jutu kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles