Surnud lindudest teatatakse iga nädal

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu Euroopas levivat linnugripi viirust on enamasti tuvastatud veelindudel.
Praegu Euroopas levivat linnugripi viirust on enamasti tuvastatud veelindudel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) saab iga nädal mõnest Eesti paigast teateid surnud lindude kohta. Need linnud saadatakse proovide võtmiseks laborisse ja siiani on kõik proovid linnugripi suhtes olnud negatiivsed.

VTA loomatervishoiu osakonna juhataja Harles Kaup räägib, et linnugripi piirkond on Euroopas sel kevadel mõnevõrra laienenud, veebruaris tuvastati lindude gripi viirus luikedel Leedus ja metslindudel Kaliningradi oblastis. Teised Eestile lähemad kohad pärinevad eelmisest aastast, kui viirus tuvastati lindudel Rootsis ja Soomes.

„Linnugrippi võivad nakatuda kõik linnuliigid. Praegu Euroopas levivat lindude gripi viirust on enamasti tuvastatud veelindudel, aga ka röövlindudel,” nimetab Kaup.

Linnukasvatajad ootavad pingsalt, millal veelindude kevadränne ühele poole saab ja aprilli algusest kehtima hakanud kodulindude pidamise ranged piirangud maha võetakse. 

„Kuna me keegi ei tea, kas sel kevadel linnugripp meieni jõuab või mitte, on ennatlik lubada konkreetset aega, millal piirangud maha võetakse,” selgitab Kaup. „Kui ränne on selleks kevadeks läbi ja linnugripi risk ei ole tõusnud, me tõenäoliselt leevendame piiranguid.”

Järgmisest nädalast alustavad VTA ametnikud lindlate kontrollimist veendumaks, kuidas piirangutest kinni peetakse. „Vajadusel anname linnupidajatele nõu, kuidas ühes või teises kohas olukord uute reeglitega kooskõlla viia,” lisab Kaup.

Eestlased kipuvad teinekord ülimalt valvsalt oma naabrite tegevust jälgima, kuid siiani pole VTA ametnikud saanud kaebusi selle kohta, et kellegi kanad vabalt ringi käivad. „Siiani pole naabritelt selliseid kaebusi meieni jõudnud ja eeldame, et linnupidajad käituvad seaduskuulekalt,” ütleb Kaup.

Aprillist tuleb kodulinde pidada sisetingimustes või neid lubada õue ainult võrguga nii ümbert kui pealt piiratud alal. Kui linnud söövad ja joovad õues, peab neil pea kohal olema veekindel katus.

Linnugripp on väga nakkav ja ägedalt kulgev mets- ja kodulindude viirushaigus, mida ei ravita. Kui haigus jõuab farmi, siis kõik kodulinnud hukatakse veterinaarjärelevalveametniku kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles