Kasvuhoonest on saanud puhke- ja pelgupaik

Taavi Aas
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvuhoonet ei osteta praegu mitte ainult köögivilja kasvatamiseks, vaid seda on hakatud pidama kui harrastust.
Kasvuhoonet ei osteta praegu mitte ainult köögivilja kasvatamiseks, vaid seda on hakatud pidama kui harrastust. Foto: Taavi Alas

Kasvuhoone ostmise peale tasub mõtelda juba nüüd, enne tipphooaega, kui tahta vältida järjekorda ja pikka ülespaneku ooteaega. Kasvuhoone pole mitte ainult moes, vaid sellest on saanud nii mõnegi jaoks mõnus puhke- ja pelgupaik.

Seepärast pole tänapäevased kasvuhooned enam päris sellised, nagu vanaemal aias seisid, vaid tõeliselt mugavad ja silmailu pakkuvad paigad.

Üle Euroopa kasvuhooneid müüva Vitavia Eesti (vitavia.ee) juht Marge Laan ütleb Maa Elule, et kasvuhoonet ei osteta praegu mitte ainult köögiviljade kasvatamiseks, vaid seda on hakatud pidama kui harrastust. „Kasvuhoone on saanud kohaks, mis pakub väljapääsu igapäevasest argielust ja stressist. Seda on järjest rohkem hakatud kujundama talveaia või veranda stiilis. Tegevust kasvuhoones võetakse kui väga meeldivat hobi ja võimalust näha midagi ilusat ja lihtsat enda käe all kasvamas, samal ajal ise puhates ja lõõgastudes,” lisab Marge Laan. Kasvuhoonest on saanud puhke- ja pelgupaik, kus ka lihtsalt niisama ollakse või veedetakse aega koos sõpradega, ümberringi kaunis rohelus ja omakasvatatud taimed.

Seetõttu tuntakse järjest enam huvi erisuguse kujuga mudelite vastu: soovitakse ümaraid, kuusnurkseid, kaheksanurkseid või sopilisi kasvuhooneid.

Mõnikord tahetakse saada kaks-ühes-lahendust: kasvuhoone ja aiapaviljon või ajamaja üheskoos.

Klassikalistes kasvuhoonetes saab Marge Laane sõnul valida uudseid siselahendusi:

• Maha pannakse näiteks kivi- või puitplaadid, tekib mugav terrassipõrand, kuhu on hea laua ja toolidega puhkenurka sättida.

• Peenarde osa ehitatakse kõrgem, sedasi saab püsti seistes taimede eest hoolitseda.

• Loobutakse klassikalistest peenardest ja taimed istutatakse avaratesse pottidesse.

• Taimede hoidmiseks tehakse lavatsid ja riiulid.

• Kasutatakse huvitavat valgustust.

Kasvuhoone olgu tugev

Kõige tähtsam on kasvuhooneid pakkuvate ettevõtete sõnul siiski hoone vastupidavus.

Kasvuhooned.com (Aia Ala OÜ), kes müüb kvaliteetseid soodsa hinnaga kasvuhooneid, peab seda väga oluliseks. „Soovitame kasvuhooneid, mis koos kurgedega ära ei lenda, seega selliseid, mis on tugevasti maa külge kinnitatud. Samuti soovitame kasvuhoone ostjal enne ostu kontrollida, kas hinna sees on ka tugevdused ja tihendid,” ütleb ettevõtte esindaja Raivo Siimon.

„Evolutsiooniliselt jõudsid kasvuhooned kõrgemasse eksistentsivormi seoses kihtplasti tulekuga. Kihtplast, mis asendab klaasi, muutis kasvuhooned soojemaks, turvalisemaks ja ilmastikule vastupidavamaks. Ka vanad raudkarkassil kasvuhooned saavad sageli uue kuue ja teenivad pererahvast veel 20 aastat,” lisab ta.

Ettevõtte kogemus näitab, et uus suundumus on automaatavajatega katuseakende lisamine nii majakujulistele kui ka kaarjatele kasvuhoonetele. Nii püsib kasvuhoones õige temperatuur ja kui omanik peab vahepeal ära sõitma või on suvel pika päeva tööl, siis ei pea ta muretsema, et kasvuhoones liiga palavaks läheb.

Hinnaskaala on lai

Kasvuhoone hind sõltub kasutamise eesmärgist (kas on tegemist kallist materjalist sisekujundusega talveaiaga või lihtsa väikese kasvuhoonega), suurusest, materjalist, kasvuhoone päritolumaast, tootemargist, lisanduvatest detailidest (automaatselt avanevad aknad, kastmissüsteem jne). Hinda mõjutab ka see, kas ostja paigaldab kasvuhoone ise või soovib paigaldusteenust. Kui osta kasvuhoone tavalisest ehituskauplusest, aianduskeskusest või aiatarvete e-poest, ei saa tavaliselt paigaldust tellida, kuid on ka erandeid.

Enamik kasvuhooneid müüvatest ettevõtetest pakub ka paigaldust, sest ostja ei pruugi osata väga keerulist kasvuhoonet üldse ise üles panna, eriti kui on soetatud sisekujundusega või mitmesuguste tehnoloogiliste võimalustega aiamaja või talveaed.

Kasvuhooned.com omanik Raivo Siimon ütleb, et rohenäpp saab korraliku tugeva 12 m² kasvuhoone umbes 400 euro eest. „Kes soovib juurde kogemustega paigaldaja teenust, peab natuke sügavamalt taskutes kaevama.”

Aprillis-mais tekib järjekord

Tipphooajal võib kasvuhoonehuvilist ebameeldivalt üllatada pikk tarne- ja paigaldusjärjekord.  Selle tingib aktiivne nõudlus, millele tuleb kasvuhoone müüjatel kiiresti vastata.

„Kasvuhooned on paljudel pakkujatel kindlasti kenasti laos valmis, aga paigaldamiseks läheb alles siis, kui maa ära sulab, mõnel aastal alles aprilli lõpus. Aprilli lõpus on tomatitaimed aknal nagu teismelised tüdrukud, kes õue kipuvad. Ka paaripäevane ooteaeg võib tunduda lõputult pikk. Meie ooteaeg on harva nädalast pikem, aga olen kuulnud, et hilise kevadega aastatel on oodatud ka lausa kuu aega. Sel juhul soovitame natuke turul ringi vaadata ja teisi ettevõtteid otsida,” soovitab Raivo Siimon.

Vitavia Eesti juht Marge Laan lisab, et kasvuhoone tarneaeg ja paigalduskiirus sõltuvad mudelist ja hooajast. „Tipphooajal muutub laoseis kiiresti ja vahepeal võib mõni mudel Tallinnast otsa saada. Laoseis täieneb korra nädalas või iga kahe nädala tagant. Samuti on tipphooajal rohkem paigaldamise soovijaid ja seda teeme tellimise järjekorras. Kes aga ostu varakult plaanib, saab kindlasti omale pasliku paigaldusaja valida.” Marge Laane kogemus on näidanud, et kui valida hakatuseks pisem kasvuhoone, jääb see väga ruttu väikeseks. Parem on põhjalikumalt oma vajadused ja plaanid läbi mõelda. „Kindel on ka see, et head ja väga odavat ei ole. Siis on vaja osta kaks kasvuhoonet: üks odav ja teine hea.”

Kasvuhoonete pakkujaid Eestis

www.kasvuhooned.com (OÜ Aia Ala)

www.vitavia.ee (Vitavia Eesti)

http://mwlconstruct.eu/kasvuhoone/

www.lounaeestihaljastus.weebly.com (Lõuna-Eesti Haljastus)

www.kasvuhooned.ee (Anu Poed OÜ)

www.ecoslider.com.

http://kasvumaja.ee/ (Prime Line OÜ)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles