Eesti metsades kasvab enim mände ja kaski

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kolmandiku meie metsadest moodustavad männikud.
Üle kolmandiku meie metsadest moodustavad männikud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eestis on metsamaad pisut üle kahe miljoni hektari, mis moodustab pea 51 protsenti maismaa kogupindalast. Kõige enam leidub metsamaal männikuid (32%), kaasikuid (30%) ja kuusikuid (18%).

Keskkonnaagentuur koostas ülevaade Eesti metsavarude kohta 2015. aasta riikliku metsainventeerimise (SMI) alusel. Sellest selgub, et RMK hallata oli miljon hektarit, ülejäänud metsamaa kuulus teistele omanikele.

Metsamaast moodustasid keskealised metsad 36%, küpsed metsad 37%, valmivad metsad 13% ja noorendikud 12%.

Kasvava metsa elusate puude tüvemaht oli 2015. aastal 475 miljonit tihu- ehk kuupmeetrit. Puuliikidest oli suurim maht männil (143 miljonit kuupmeetrit), kuusel (118 miljonit) ja kasel (104 miljonit).

Metsamaa tagavara kogujuurdekasv oli 15,8 miljonit kuupmeetrit ehk keskmiselt kasvas hektaril juurde 6,8 kuupmeetrit tüvepuitu.

2014. aastal raiuti kokku 9,9 miljonit kuupmeetrit tüvepuitu. Lageraie moodustab raiutud mahust suurima osa: lageraied tehti 29 800 hektaril, mille käigus raiuti 7,8 miljonit kuupmeetrit tüvepuitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles