Taimravi maksaprobleemide korral

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kibuvitsaõitest tehtud tee puhastab maksa.
Kibuvitsaõitest tehtud tee puhastab maksa. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Maks on meie organismis tähtsaim elund, teda on ühes Jaapani teadusfilmis võrreldud  ülitarga keemialaboriga, millel on meie kehas palju funktsioone – kõik, mida sööme, hingame, nahale määrime ja ka kanname, jõuab lõpuks maksa. Ka mürgised ained. Seepärast on maksa tervise huvides eelkõige puhas toit ja elukeskkond.

Aeg-ajalt võiks maksa ja kogu organismi turgutada taimeteedega, mis on kasulikud nii organismi kui ka maksa puhastamiseks. Eriti siis, kui on olnud periood, mil pole söödud just kõige tervislikumalt. Tänapäeva puu- ja juurviljadki on enamasti mürkide ja kemikaalidega kasvatatud, siis veel säilitamiseks pritsitud – et ikka kaua säiliksid. Nii ei ole taimetoitki, mida sageli propageeritakse maksa puhastamiseks, alati ohutum. Parimad taimesaadused on mahetunnustusega või oma kasvatatud-korjatud. Sama kehtib taimeteede kohta. Igaüks võib oma taimevaru hankida kevadest sügiseni ja varsti ongi see aeg käes!

Maksa puhastamiseks ja toetamiseks sobivad põdrakanepi noored lehed, kaselehed, raudrohu õied, kõrvenõgese lehed, Hiina meditsiini järgi ka kibuvitsa õied. Nendest taimedest teha teed, valades 1 tl purustatud taime üle 200 ml kuuma veega ja lasta tõmmata 10–15 minutit. Juua söögiaegade vahepeal või õhtuti tass.

Sapinõristuse soodustamiseks sobivad saialille õied, kibuvitsa marjad, ubaleht, võilille juured, palderjani juured, pihlakamarjad, siguri ürt ja juured, humalakäbid. Võib teha ka segu nendest taimedest ja lisada juurde sapipõie ja sapiteede silelihaseid lõõgastavaid taimi: piparmünti, kummelit, melissi, kaselehti. 1 tl purustatud taimi valada üle kuuma veega ja lasta tõmmata 20–30 minutit. Juua 30 minutit enne sööki. Segusid tuleb vahetada iga 1,5–2 kuu järel. Sapieritust suurendavad ka maitsetaimed – neid saab kasutada toidu sees: pune, tüümian ehk liivatee, koriander, basiilik, köömned, iisop, piparrohi, mädarõigas, sinep, aedtill jne. Peale huvitava maitse on maitsetaimedel ka põletikuvastane, mikroobe hävitav toime. Toiduainetest on head sapieritamise ergutajad porgand, lodjapuu mari, aedtill, arbuus, kõik maitsetaimed.

Maksa- ja sapiteede põletiku korral kasutatavad taimed

Tugeva põletiku korral on abi soolikarohust, vereurmarohust. Võib valmistada ka tinktuuri. Kui on värske taim, siis peenestada purgitäis taimi ja valada üle 40% viinaga, kui kuivatatud ürt, siis võtta 1 osa kuivatatud ürti ja 5 osa viina. Lasta seista 2 nädalat, kurnata ja hoida pimedas.

Tee valmistamiseks võetakse 1 sl peenestatud ürti, valatakse üle 200 ml keeva veega ja lastakse tõmmata kaane all soojas või termoses 30 minutit. Juuakse 30 minutit enne sööki.

Kuna need taimed on mürgised, siis kasutatakse neid lühemat aega, 7–10 päeva. Siis võib jätkata teiste taimesegude joomisega. Vereurmarohtu ja soolikarohtu võib kasutada ka segudes. Põletikuvastase toimega taimed on ka metskuldvits, koirohi, humalakäbid, raudrohi, ubaleht, aedsalvei, naistepuna. Neist võib valmistada teed nii üksikult kui kasutada neid segudena, lisades kummelit, kaselehti, piparmünti, punet. Toiduks kasutada peeti, kõrvitsat, aedrõigast, porgandit.

Sapipõie ja sapiteede silelihaseid lõõgastavad palderjanijuured, naistepuna-, piparmündi-, melissi- ja puneürdid, saialille õied, aedsalvei lehed, kummel. Neid taimi võib lisada ka segudesse põletike jm probleemide korral.

Sapikivide korral on kasutatud taimetoidudieeti, eriti neid toiduaineid, mis kolesterooli seovad ja kehast välja viivad, nagu hautatud kõrvits või kaalikas (kaalikat võib ka ahjus küpsetada), riivitud porgand. Suvel 3 nädala jooksul süüa 5–6 klaasi metsmaasikaid päevas. Hädavajalik on liikuv eluviis, vanasti soovitati isegi sanatoorset või kuurordiravi.

Vältida rasvast, vürtsikat, konserveeritud, marineeritud, praetud toitu, kiirtoitu, herneid, lillkapsast.

Ravimtaimedest on sapikivide korral kasutatud ubalehte, raudrohtu, piparmünti, paakspuu koort, aedsalveid, vereurmarohtu, naistepuna, kummelit, kollast mesikat, linnurohtu, köömneid, altee juuri, saialille, võilille juuri, kollast karikakart, maarjalepa ürti, liivateed, rukkililleõisi, kollast mesikat. Nendest taimedest teha segusid ja juua tass päevas söögikordade vahel. Segus peaks olema nii lõõgastavaid, limasisaldavaid, uriinieritust suurendavaid kui põletikuvastaseid taimi, ühest nõu ei saa anda, sest probleem on alati erinev. Toidulaual kasulikud aedviljad on peet, kõrvits, aedrõigas, porgand.

Lamblioos (ehk maksalutikad) võib tekitada ka sapipõiepõletikku. Siis on abi soolikarohust. Jälle 1 sl õisikuid 200 ml vee kohta, lasta 30 minutit tõmmata. Juua 30 minutit enne sööki. Lastel on kogused väiksemad!

Hepatiit

Kasutada teena vereurmarohu-, naistepuna-, soolikarohu-, raudrohu-, salvei-, linnurohuürti, käokulla õisikuid, teelehe lehti, kummeliõisi. 1 sl peenestatud taimi valada üle 200 ml veega, lasta tõmmata 30 minutit, kurnata ja juua 20 minutit enne sööki. Kasulikud toidud on porgand, kõrvits, ka hautatud või kuumutatud sibulast toidud. Ravikuur võib kesta 6 kuust kuni mõne aastani.

Armistunud maks ehk maksatsirroos

Segudena juua kõrvenõgest, maarjalepa-, raudrohuürti, takjajuurt, kolmisruset, kibuvitsamarju, linnurohtu. Tarvitada  naturaalset maarjaohaka seemnete õli, astelpajumahla, kapsa toormahla soojalt. 1 sl peenestatud taimi valada üle 200 ml veega, lasta tõmmata 30 minutit, kurnata ja juua 20 minutit enne sööki.

Maksa suuremad kahjustajad on ravimid – eriti liigeste ja küüneseene ja kolesterooli alandavad ravimid, paratsetamool, suhkruasendajad, pestitsiidid, alkohol, toidulisandid - ka äädikas, keemilised ained maitsesegudes ja toidus, stress. Seepärast tuleb aeg-ajalt maksa puhastada nii tee- kui paastukuuridega (mida meie esivanemad just enne kevadet tegid lihavabalt elades) ja hoiduda valedest asjadest oma elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles