Kurkumil on vaimustav ravipotentsiaal

, terviseterapeut-toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurkumis sisalduv kurkumiin on üks kõige põhjalikumalt läbi uuritud taimne ühend, mille terapeutilist võimekust on kirjeldatud üle tuhandes teadustöös.
Kurkumis sisalduv kurkumiin on üks kõige põhjalikumalt läbi uuritud taimne ühend, mille terapeutilist võimekust on kirjeldatud üle tuhandes teadustöös. Foto: Wikipedia

Kas olete kuulnud mõnest ravimist, mis toimiks ühtviisi tõhusalt nii depressiooni, maohaavade, diabeedi, südamehaiguste kui ka liigeseprobleemide korral? On tõsi, et sellist superravimit ei eksisteeri, ometi on meil kasutada taim, mis kõigi nende haiguste puhul teaduslikult tõestatud positiivset mõju omab.

Kurkumit (Curcuma longa) on nimetatud looduse suurimaks kingituseks, India safraniks, kollaseks ingveriks ja kuldseks jumalannaks. Rohkem kui 4000 aasta vältel on seda ingveri perekonda kuuluvat risoomi kasutatud nii tekstiilivärvi kui ka toiduainena. Lisaks karri koostisesse kuulumisele on sellel Lõuna-Aasiast pärit hõõguvkollasel vürtsil vaimustavalt mitmekülgne ravipotentsiaal.

Kurkum sisaldab rikkalikult võimsaid antioksüdante, samuti C-, E-, K ja B6-vitamiini. Mineraalaineist on selles rikkalikult rauda, mangaani, vaske ja kaaliumit. Kurkumis leiduva 200 aktiivaine seas on kõige rohkem kuulsust kogunud kurkumiin. Tegu on ühe kõige põhjalikumalt läbi uuritud taimse ühendiga, mille terapeutilist võimekust on kirjeldatud üle tuhandes teadustöös.  

Kurkumiin on laialt tunnustust leidnud oma vähivastaste omaduste tõttu. Eriti tõhus on see aine järjest sagedamini esinevate, sünteetilistest hormoonidest, keskkonnamürkidest ja pestitsiididest tulenevate östrogeeniretseptor-positiivsete vähkide (näiteks rinnavähk) pärssimisel. Teadusuuringutes on tõestatud kurkumiini eesnäärme- ja käärsoolevähi, lapseea leukeemia, kilpnäärme vähi ja nahavähi (melanoomi) vastane toime.

Süda ja veresooned. Kurkumiin alandab kahjuliku kolesterooli taset ja pärsib veretrombide teket, kuna blokeerib põletikuliste ainete tootmist. Kurkumiini toime vähendab tõendatult ateroskleroosi ja aneurüsmi tekkeriski.

Veresuhkur. Kurkum on näidanud head toimet diabeediriski vähendajana, kuna alandab  vererasvade taset, aitab reguleerida ainevahetust ja vähendada kehakaalu.

Aju. Sarnaselt vähkkasvajate ja krooniliste haigustega kulgevad neuroloogilised tõved tasahilju hõõguva põletiku paistel. Kurkumiin on üks vähestest ainetest, mis on suuteline ajus miilavat põletikku pärssima ja neuroneid kaitsma. Kurkumis sisalduval aktiivainel turmeroonil on ainulaadne potentsiaal aju tüvirakkude stimuleerijana. Kurkum aitab vähendada  amüloidnaastude kuhjumist ajus, olles seega suureks kasuks dementsuse ja Alzheimeri tõve korral. Juba vallandunud neurodegeneratiivsete haiguste puhul suudab kurkum tõve kulgu aeglustada. Uuringutes on selgunud, et vaid ühe grammi kurkumi lisamine hommikusöögile annab märgatavalt parema mälu rohkem kui kuueks järgnevaks tunniks.

Nahk. Kurkumiini kasutatakse nii sees- kui välispidiselt väga edukalt põletikuliste nahahaiguste, näiteks akne, psoriaasi, rosaatsea ja ekseemide raviks. Kurkumimask aitab uuendada naharakke ja  vähendada silmaaluseid tumedaid varje.

Liigesed. Kurkumiini põletikuvastaseid omadusi saab edukalt kasutada süsteemse põletiku ja valuga kulgevate liigesehaiguste (reumatoidartriidi ja osteoartriidi) ravis. Praktikas olengi kõige rohkem vaimustunud tagasisidet kurkumi aadressil kuulnud just liigesehädadega klientide suust.

Seedimine. Kurkum on suureks abiks seedeprobleemide leevendamisel, kuna ta tõhustab maksa tööd ja parandab sapi läbivoolutust. Kurkumi tarvitamisest  tõuseb rohkelt kasu rasvmaksa ja hepatiidi korral. Aastatuhandete vältel on kurkumit kasutatud puhitiste ja gaaside vastase seedeabina ning rasvade ja süsivesikute ainevahetuse hõlbustajana. 

Parasiidid ja bakterid. Kurkum on tuntud mikroobide, parasiitide ja seente vastase toime poolest, seega sobib igati täiendama keha puhastumisprotsesse. Kurkumil on haavade paranemist ja naha taastumist kiirendav toime.

Kurkum on vastunäidustatud sapikivide, aneemilisuse ja viljastumisprobleemide puhul.

Päikesekarvalist pulbrit võib panna omleti, pajaroogade ja kastmete sisse, raputada riisi- ja pastatoitudesse ning lihale. Eriti kirglikud kurkumikummardajad ei saa selleta läbi isegi kohvi juues – selleks puhuks võib kasutada eelnevalt kokku segatud kurkumimett.

Kuna tegu on rasvlahustuva ainega, suureneb kurkumist saadav kasu tunduvalt, kui seda rasvas kuumutada. Ühe võimalusena võib kurkumit lisada munakollasele, neitsioliiviõlile või  kookosrasvale. Kurkumi mõju tugevdab hüppeliselt mustast piprast pärit aktiivaine bioperiin. Et musta pipra lisamine meelest ei läheks, soovitan selle juba eelnevalt kurkumi juurde maitseainepurki lisada.

Eriliselt võimsaks tervisepommiks võib pidada kurkumi ja musta pipra ühendamist ajurveda ravikultuurist pärit selitatud või ehk ghee’ga. Soovitan ghee’ga segatud kurkumimett kindlasti pisut aega suus hoida, et see läbi suu limaskestade imenduda saaks.

Kuldne piim

2 tassi kookospiima-vee segu (võib teha ka lehma- ja kitsepiimast)

1 tl kurkumit

1 teelusikas Tseiloni kaneeli

pisut mett

Kurkumi-ingveri tervisetee

1 tass vett

¼ tl kurkumipulbrit

¼ tl kuivatatud ingveripuru

pisut piima

maitseks mett

Laske vesi keema, lisage ingver ja kurkum, vähendage kuumust ja laske joogil 10 minutit madalal tulel sumiseda. Lisage piim ja kurnake tee läbi sõela tassi. Kui jook on pisut jahtunud, lisage mesi.

Noorendav näomask

1tl kurkumit

1 tl mett

1 tl naturaalset jogurtit

Lisada võib ka 1 tl sidrunimahla (eriti hea rasuse naha korral) või paar tilka teepuuõli (sobib akne korral). Segage ained kokku, kandke pasta nahale ja laske seal kuivada. 20 minuti pärast peske mask hoolikalt maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles