Osa neist valdkondadest lähevad Maaeluministeeriumi haldusalast välja.
Ega me ei tahagi neid kuidagi reguleerima hakata. Mõte on moodustada programmi meeskond, kes edendaks kõikide nimetatud valdkondade toodangu eksporti. Mis ei tähenda, et me jätame Eesti siseturu tähelepanuta. Eesmärk on, et Eestis toodetaks ja tarbitaks võimalikult palju mahekaupa.
Mahetoidu tervislikkusest räägitakse meil ju pidevalt ja seda on ka poeletilt saada. Miks moodustab selline toit ikka veel meie söögist imeväikese osa?
Jah, tavalise inimese ostukorvist moodustab mahekaup täna ikka veel vaid mõne protsendi. Selle osakaal kasvab, aga visalt. Toorme tootmine kasvab samuti. Häda on selles, et üks osa sellest seguneb hiljem tavakaubaga, kuna pole piisavalt suutlikkust toorainet mahedana töödelda. Tegelikult tarbime iga päev hulga rohkem mahetoodangut, mis ei ole aga sellena märgistatud. Mahetoodangu töötlejaid on juurde vaja, sest see on koht, kust praegu king kõige rohkem pitsitab. Selle pinna pealt, kus praegu mahedat toitu toodetakse, võiks seda poeletil palju rohkem olla.
Mida selle programmi jõustamine meile peale ekspordi kasvatamise veel annaks ja mida on selleks teha vaja? Räägitud on 800 uuest töökohast. On see reaalne?
800 töökohta on tõesti läbi käinud, ehkki nüüd oleme konkreetse arvu väljaütlemisest loobunud, sest seda on raske prognoosida. Eelkõige võiks töökohti juurde tulla mahepõllumajandustoodangu töötlemisest. Ekspordi suurendamine kasvatab kindlasti mahtu. Teatud aladel, nagu ökokosmeetika ja -tekstiil, võiks samuti tegijaid juurde tulla. Selle 800 leidsime, kui võrdlesime meie mahepotentsiaali Taani omaga, kus ligikaudu sama pinna peal tegutseb tuhat ettevõtjat rohkem. Igal juhul tahaks loota, et lisandub sadu töökohti.