Nippe toas rohelise sibula kasvatamiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui panete iga nädal ühe uue sibula või küüslauguküüne kasvama, on rohelist pidevalt võtta.
Kui panete iga nädal ühe uue sibula või küüslauguküüne kasvama, on rohelist pidevalt võtta. Foto: Liis Treimann

Praegu kimbutavad viirushaigused ja varsti on kohal kevadväsimus. See lausa sunnib mõtlema vitamiinide söömisele, väga lihtne ja tervislik on need ise oma aknalaual kasvatada.

Lasteaialapselegi jõukohane on kasvatada rohelist sibulat. Et saaki võimalikult kiiresti kasvama saada, valige toidupoes sibulakastist mugulad, millel rohelised otsad juba väljas.

Sibulaid saab kasvatada nii mullas kui ka vees. Kui kodus on mõni tühjaks jäänud lillepott, kus muld sees, võib mugulad sinna suruda.

Vees ajatamiseks tuleb sibul panna vaasi või klaasi nii, et mugul vett ei puuduta: sibul ajab juured ise kiiresti vette. Kui on raske leida mugula suurusele sobilikku anumat, siis tasub appi võtta järgmine nipp: pange mõne karbi põhja kivikesed, valage neile vesi peale ja sibulad asetage kividele.

Mugulaga otse vees kasvades kipub sibul haisema minema, seega tuleks korra-paar nädalas vett vahetada.

Selleks, et rohelised võrsed kiiremini nähtavale ilmuksid, tasub mugulaid esmalt paar tundi kuni ööpäev soojas vees leotada ja enne istutamist sibula ülaosalt väike tükk maha lõigata.

Sibulad võib võrseid kasvatama panna ka lihtsalt taldrikule, millel on mõni niiskust hoidev materjal.

Kasvu kiirendamiseks võib esialgu sibulatele peale panna mõne valgust läbilaskva katte: kilekoti või kasvõi plastkarbi, mille näiteks kirsstomatite või kiividega poest kaasa saate.

Sarnaselt sibulatega võite rohelise saamiseks mulda pista ka küüslauguküüned, kui neil rohelised otsad väljas.

Kui aga ostate poest pisikestes potikestes maitsetaimi, siis pärast pealsete ärasöömist istutage juurepall suuremasse potti ringi ja varsti on teil uus maitseroheline omast käest võtta.

Milliseid maitsetaimi ja kuidas aknalaual veel kasvatada, kirjutab põhjalikult Räpina aianduskooli kutseõpetaja Toivo Niiberg järgmise nädala Maa Elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles