Maapoe pidaja: kallima napsu riiulilt pühime niikuinii juba ainult tolmu (1)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholiriiul.
Alkoholiriiul. Foto: Eero Vabamägi

Pärnumaal Kilingi-Nõmmel poodi pidava TÜ Sinilind juhatuse liige Ly Raid nentis, et neil läheks olukord veel tunduvalt keerulisemaks, kui peaks peitma ära suitsupakid ja eraldama alkoholimüügi muust kauplemisest.

«Selleks peaks investeerima, aga ega meil üleliigset raha ole,» rääkis ta. «Maksad ära maksud ning palgad ja ega rohkem jäägi alles.»

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ettevalmistatud mahukas alkoholipiirangute pakett näeb muu hulgas ette, et alkoholimüük peab olema poes eraldatud muust toiduga kauplemisest vaheseinaga või asuma müüja selja taga. Maapoodides on müüja selja taga üldjuhul kangema alkoholi riiul, õllekastid ja vahel ka veinid aga kõigile ligipääsetavas osas. Samuti on kavas tubakaseaduse muudatusega suitsupakid kõigile nähtavatest kohtadest ära kaotada.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson ütles intervjuus Postimehele, et alkoholipakett on väikepoodide pidajatele liiga karm ning valitsus otsib võimalusi seda leevendada.

Raidi sõnul tekiks karmimate piirangutega olukord, kus ostja tuleb ja peab iga kord küsima, et «palun mulle see pakk suitsu». Alkoholiriiul tuleks aga ümber kolida. «Meil on siin üks pisike ruum tööstuskaupadele, mõtlesime, et kui peab, siis viime alkoholiriiuli sinna,» lausus kaupleja. «Aga see oleks tohutult aeganõudev töö. Pood peaks kolm päeva kinni olema.»

Raid nentis, et neil on oma püsiostjaskond, kes saaks oma õlle ikka kätte, vahet pole, kas ees- või tagaruumist. «Päris paljud käivad juba Lätis, täiendavate piirangutega suureneks see veel,» ütles ta. «Tegelikult on juba praegu näha, et nii tubaka- kui ka alkoholimüük on vähenenud. Aga see ei tähenda, et eluviis oleks tervislikumaks läinud.»

Raid kirjeldas, kuidas tuleb klient ja vaatab nende hindu kurja pilguga. «Lätist saab palju odavamalt, sealt tuuakse juba ka toidukaupu,» nentis ta. «See kõik jääb meil ju müümata.»

Kaupleja rääkis, et kõik paremad ja kallimad napsid tuuakse juba niikuinii Lätist. «Meil on see ülemine riiul muuseumiks muutunud, pühime sealt tolmu,» nentis ta. «Olen siin poes töötanud 20 aastat, ega inimene joomata jäta.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles