Linnud hindavad hea disainiga söögimaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Uudo Aasa erakogu

Loodusest ja lindudest lugupidavate eestlaste aeda sobiks alternatiivina ainulaadne ja tõeline meistritöö, mitte tingimata kaupluste välismaised masstoodanguna valminud linnusöögimajad, mis on kerged lagunema ega kaunista aeda.

Muidugi on kerge mõnest suuremast kauplusest linnusöögimaja osta, sealt leiab neid iga hinna, kuju ja suurusega, kuid pahatihti ei pea need kaua vastu või pole lihtsalt käepärased kasutada. Nii läksin eelmisel nädalal otsima omapärased linnumaju, mis ei oleks ühteviisi kandilised või inimeste elamute miniatuurseid koopiaid, nagu vabrikust tulnud.

Küsisin tuttavatelt ja paarilt asjatundjalt, milline on õige söögimaja. Meil on olnud söögimaju, mis ei ole igale linnule sobinud, mitu söögimaja on liiga kiiresti ära lagunenud. Õnneks on inimeste enda leidlikkus loonud aedadesse nii mõndagi huvitavat. On järele proovitud, et just need unikaalsed linnumajad kutsuvad aialinde talvisel ajal neid külastama ja seal head-paremat maitsma.

Aeda mitut tüüpi söögimaju

Kvaliteetne linnusöögimaja peab hoidma toidu kuivana ega tohi lasta sel läbi liguneda, söögimaja peab olema lihtne käsitseda ja hõlbus puhtana hoida.

Õige söögimaja peab vastu talveilmale ja üldse igasugustele oludele. Sinna ei trügi need linnud-loomad või lindude vaenlased, kellele see mõeldud pole. Lindudel peab süües olema turvaline, kuid keset aega või suurt lagedat platsi asuv söögimaja ei ole ohutu.

Õige on linnusöögimaja paigutada akna lähedale. Kui lind peab kiiresti ära lendama ja peaks lendama vastu aknaklaasi, on lennukiirus veel väike ja ta ei tee endale haiget. Teine variant on paigutada söögimaja viljapuude ja põõsaste juurde, aga nii, et seda oleks aknast näha. Söögimaja võib panna igihaljaste puude, näiteks kuuskede lähedusse, kuid mitte kohta, kus oravatel on lihtne ligi pääseda või kassidel hea linde rabama karata.

Kui soovite mitut liiki linde aeda meelitada, võiks aeda paigutada eri tüüpi söögimaju. On linde, kes ei saa rippuvat söögimaja üldse kasutada. Kui hoolite musträstast, punarinnast ja kuldnokast (viimane tuleb küll alles siis, kui kevad läheneb, aga ilmad on veel külmad ja toitu on vähe), siis neile sobib hoopis maapealne söögimaja, see paigutage puu alla või põõsaste juurde. Söögimaja meenutab väliselt väikest koerakuuti või kasti, millel üks külg eest ära.

Seemnete jaoks ja rasvapallide jaoks on eraldi söögimajad, need ei saa üheskoos olla. Pähklisöötja sobib pea kõigile lindudele, aga kui tahate näha aias pasknääri, visake pähkleid ka söögimaja alla maha.

Toidu kvaliteet on samuti tähtis. Kontrollige, millest müügil olevad rasvapallid või toidusegud koosnevad. Tuleb ette, et linnutoit on hoopis ohtlik: seemned on hallitanud või rasvapall koosneb odavatest ebatervislikest ainetest, rasvajääkidest, liivast jm. Ei soovitata kasutada rasvapalle, mis on pandud võrgu sisse, sest võrk võib lindudele ohtlik olla.

Harjumaa mees, puidutöömeister Udo Aas (www.uudopuu.ee) on leidnud lahenduse, mille kohta võib öelda, et lihtsuses peitub ilu – ja lihtsuses peitub võlu. Peale  selle on tema linnumajad praktilised ja lindudele mugavad.

Kaubanduskeskuses ja aianduskaupluses leiab lihtsaid ja odavaid maju, kuid miks mitte valida linnumaja Eesti puidumeistritelt. Udo valmistatud linnusöögimaja on põnev, praktiline, ja mis peamine, sobitub imehästi loodusesesse.

Inimeste maja järgi tehtud linnusöögimaja ei sobi

Harjumaa puidu- ja mööblimeister Udo Aas:

Olen teinud ainult ühte malli linnumaja. Tean, et kõige tähtsam linnumaja juures on järjepidevus. Kui talve hakul on linnumaja pidamisega alustatud, peaks seda tegema niikaua, kuni loodus ise linnu toidulaua katab.

Seepärast peaks linnumajast olema kergesti aru saada, kas toitu veel jätkub või peab juurde panema. Linnumajal olgu katus, et toit märjaks ei saaks. Kuna linnumaja külastab palju eri linde, võib maja olla mitte ainult kasulik, vaid hoopis lindude tervisele ohtlik. See tähendab, et linnumajas ei tohiks lindude väljaheited söödaga kokku puutuda. Seepärast pole inimeste maja järgi tehtud linnumaja lindude jaoks sugugi sobiv.

Muidugi võib linnumaja olla väga funktsionaalne, ent kui see pole nägus, on midagi olulist puudu. Enda linnumajad olen teinud arvestusega, et suured linnud sealt toitu

kätte ei saaks. Olengi näinud seal vaid tihaseid ja varblasi. Tihased käivad majas mitmekesi, kuid käivad ka üksikult. Varblased aga on kui lõunamaalased, tulevad suure kambaga ja käratsevad söögi ümber hirmsasti.

Eesti puidumeistrite lindude söögimajad

Ehedalt Puidune, mis koondab eesti tegijate tooteid (www.puidune.ee)

Udo Aas (www.uudopuu.ee)

Aiamööbel (www.aiamoobel.com)

Estonian Design House (www.estoniandesignhouse.ee)

Puidust eesti tooted Pesa24 (www.pesa24.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles