Toidusektor ekspordib väikese lisandväärtusega tooteid

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piima ja piimatoodete ekspordimahust 30–40 protsenti moodustab toorpiim.
Piima ja piimatoodete ekspordimahust 30–40 protsenti moodustab toorpiim. Foto: Urmas Luik

Eesti ekspordib suhteliselt palju väikese lisandväärtusega toodangut. Näiteks moodustab toorpiim piima ja piimatoodete ekspordimahust 30–40 protsenti, liha ja lihatoodete ekspordimahust moodustavad 40 protsenti elusloomad ning üle poole kala ekspordist külmutatud kilu ja räim.

Toidusektori kestlikkuse tagamiseks on tarvis rohkem eksportida suurema lisandväärtusega tooteid, selgub Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) ekspordivõimekuse uuringust. 

„Mida lühem on ekspordiahel ja mida vähem toorainet kohapeal töödeldakse, seda haavatavamad on tootjad maailmaturu hinnamuutuste suhtes,” ütles EKI direktor Marje Josing. „Müües toorainet või lihtsamaid tooteid, jäämegi sõltuma maailmaturu suurtest hinnakõikumistest ja müügist saadav tulu jääb napiks. Seepärast tuleb rohkem panustada tootearendusse, pigem kasutada ära Eesti väiksusest tulenevat paindlikkust ja töötada välja nutikaid nišitooteid.”

Maaeluminister Tarmo Tamm pidas tähtsaks kasvatada suurema lisandväärtusega toodete eksporti, sest mida kõrgema lisandväärtusega tooteid suudetakse eksportida, seda suuremat ja stabiilsemat tulu toob see ettevõtjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles