Jõulumeeleolu too metsast

, metsaomanikust hobiflorist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupärga võib kaunistada käbide, õunte, kuivatatud lillede või muu kodus leiduvaga.
Jõulupärga võib kaunistada käbide, õunte, kuivatatud lillede või muu kodus leiduvaga. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pühade eel soovivad paljud tuua koju ehtsat jõuluhõngu roheliste okste ja looduse lõhnaga. Seda kõike saab teha oma kätega. Võtke alustuseks ette koos perega jalutuskäik metsa ning tooge sealt kaasa oksi, käbisid, sammalt ja kõike muud huvitavat, mida mets pakub.

Kodus saab varutud materjalist meisterdada omanäolise jõulupärja. Pärja tegemisel saavad abiks olla juba päris pisikesed põnnid, peaasi et nad ei kardaks kuuseokkaid ega metsast kaasa toodud käbidest soojaga välja tulevaid putukaid.

Vanades kultuurides sümboliseeris pärg päikest ja elu pidevat jätkumist.

Alustuseks rõngas

Pärjad koosnevad pärjarõngast ja pärjaavast. Pärja vorm on tasakaalus, kui pärjaava läbimõõt on umbes 1,6 korda pärjarõnga laius.

Pärja aluse võib teha ise traadist, vitstest, õlest, heinast või ajalehtedest, aga soovi korral võib osta kaubandusest valmis aluse. Vitstest aluse valmistamiseks on parimad üheaastased harunemata paju või kontpuu vitsad. Talvel lõigatud vitsad laske enne toasoojas seista.

Ühe vitstest pärjaaluse tegemiseks koguge 15–20 ühepikkust vitsa, mille pikkus võiks olla kaks pärja ümbermõõtu.

Okaspuu okstega kaetava pärja tegemiseks võib vitsad ettevaatlikult painutada ja siduda traadi või nööriga rõngaks.

Rohelist materjali on metsast või aiast koju tuua kergem suuremate okstena ning alles kodus toasoojas lõigata paraja pikkusega oksakesteks. Arvestage, et mida lühem on taimmaterjal, seda ühtlasem tuleb pärja vorm, ja vastupidi, mida pikemad taimeoksakesed pärga seote, seda rahutum jääb vorm.

Väiksemat pärga tehes (läbimõõt 30–40 sentimeetrit) lõigake oksad 8–10 sentimeetri pikkuseks, suurema pärja oksad (läbimõõt 50–70) 15–20sentimeetriseks.

Lõigatud materjal sorteerige pikkuse ja välimuse järgi: lühemaid oksi saab kasutada pärja siseküljel, pikemaid välisküljel ja kehvema välimusega oksakesi pärja tagaküljel. Ühe keskmise pärja tegemiseks kulub köögilauatäis sorteeritud rohelist materjali.

Sorteeritud materjal jagage kimbukesteks ja siduge nööri või pehme traadiga alusele nii, et oksad kulgeksid päripäeva. Pärg peab olema nii jäik, et see kätte võtmisel oma kuju ei kaotaks.

Rohelise materjalina sobivad kasutamiseks kuusk, mänd, kadakas, pohl, erinevad okaspuu kultuursordid aiast. Rohelist taimmaterjali aitab kauem värskena hoida regulaarne veega piserdamine.

Jõuluajal kasutame pärgi peamiselt laua ja ukse kaunistusena või laest rippuva pärjana. Olenevalt kasutuskohast tuleb valida ka teostus. Laua- ja uksepärjad tuleb teha lameda aluspõhjaga, rippuv laepärg täisümara profiiliga.

Käbist piprani

Pärgade kaunistusvõimalusi on lõputult. Kes soovib looduslikku materjali kasutada, siis mõned võimalused: käbid, tammetõrud, kuivatatud apelsinikoor, kaneelikoor, piprakaunad, kuivatatud õuna-, apelsini-, sidruniviilud, samuti samblast, heinast, õlest või vitstest pallikesed, kuivatatud lilled ja kõrred, puukoor, vilditud kujundid ja kõik muu, mis tegijale meelepärane.

Kaunistuste kinnitamiseks võib kasutada traati, klambreid, liimi, hambaorke, grillitikke, ilunõelu, nööri, teipi – peaasi et kaunistus püsib kogu kasutusaja.

Pärga küünaldega kaunistades tuleb arvestada, et need ei põletaks pärja materjali ega tilguks. Küünlad tuleb kindlasti asetada tulekindlale alusele ja jälgida, et leek ei ulatuks küünla lühemaks põledes mingil juhul pärja materjalini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles