OTT tuleb jõulutoidu valmistajale appi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kose OTT

Mitmes Eestimaa nurgas on järjest populaarsemaks saanud OTT ehk süsteem Otse Tootjalt Tarbijale, mille on ellu kutsunud kodanikud ise ja mis toob talukauba soovijale kodukohta ilma igasuguse vahendustegevuse ja -tasuta.

OTT on kasulik nii tootjale kui ka tarbijale. Ühtpidi saab selle kaudu kaupa turustav talunik kindlustunde oma toodangut kasvatada, tarbijal on aga võimalus osta oma kodukohas valminud kvaliteetset toitu või suisa mahetoodangut.

Müük OTTis toimub nõndanimetatud kaubakohtumistel, kus tootjad tarbijatega vahetult kokku saavad. Kohtumised leiavad tavaliselt ühes kohas aset kord nädalas ja kestavad ligikaudu tunni. Kuna talunikud võtavad kaasa alati pisut rohkem kui tellitud, siis saab osta ka otse kohapeal. Kindluse mõttes on soovitatav tellida järgmiseks korraks kaup ette kas siis otse taluniku juures registreerimislehel, e-kirja või telefoni teel.

Pärnumaa OTTi üks vedajaist Kaire Ilus, kes teeb seda oma töö kõrvalt, ütleb, et tegevus käib aasta ringi, aga jõulude ajal on toiduga kauplemine loomulikult eriti aktiivne. Uudis on see, et kaubakohtumise paiku on nüüd Pärnus juba kaks. Ehkki Martensi väljakul (neljapäeviti) on alati palju rahvast ja äri läheb paremini, kogub kauplemine haiglarahva toel tuure ka taastusravihaigla esisel platsil (teisipäeviti) ja soovi sellise koha järele on avaldanud juba ka Paikuse elanikud.

Kuna tootjatele on OTT oma kauba turustamise kindel kanal, siis tuleb pakkujaid Ilusa sõnul üha juurde. Kui algaastatel kasutasid seda otseteed tarbijani vaid kuus-seitse tootjat, siis nüüd ületab nende arv juba 20. Jõulude eel on lisandunud näiteks mitu vorstitootjat. Ka tarbijaid, kes huvituvad heast kohalikust toidust, on üha rohkem. Paljud tulevad kohale lihtsalt niisama uudistama ja teevad siis ühtlasi mõne ostugi.

Pärnu OTTi kauba üleandmine toimus seni Pärnu Keskuse ees Martensi väljakul igal neljapäeval poole viiest poole kuueni. Nüüd lisandus veel teinegi koht. Tellida saab näiteks Sepa mahetalu ja Mätiku talumeierei piimatooteid ja jäätist, Paluka talu köögivilju, Kaatarusaare talu mahedaid mahlu, siirupeid ja hoidiseid, Raismikuoja talu puhtaid teraviljatooteid, Kapteni talu värskeid kalatooteid ja paljude teiste ümbruskonna tootjate kaupa. Valikus on ka kondiitritooted, mesi, munad ja muudki.

Sepa Mahetalu perenaine Nele Tamm on kasutanud OTTi võrgustikku algusest peale ja praegu müüb sel moel kolmandiku kuni poole oma toodangust. Algul käis ta ka Viljandis, kuid kuna see asub tema kodukohast Koongast kaugemal ja ostjaid oli seal vähem kui Pärnus, siis nüüd veab naine peamiselt oma piima, või, koore, juustu ja munad kaks korda nädalas Pärnusse OTTi kohtumispaikadesse. Suvel saab ka laatadel käidud, kus läheb eriti hästi Sepa talu jäätis.

Oma üheksa lüpsilehmaga kuulub Sepa talu mikrotootjate hulka. OTTist on Tamme sõnul palju kasu, ehkki investeeringuteks siiski raha üle ei jää. Lisaks otse tarbijale süsteemile, kus müük toimub kindlaks määratud kohal ja kellaajal, viib ta soovijale kauba ka vajadusel päris koju kätte, olgu summa kuitahes väike.

OTTi ühenduste eeskuju on tulnud Prantsusmaalt AMAP-liikumisest (tõlkes: kohalike väiketalunike ühendus). AMAP on vabatahtlikkuse ja kodanikualgatuse initsiatiivil loodud nn solidaarsussõlm tootjate ja tarbijate vahel. Prantsusmaa süsteem on üsna põhjalik ning tootjad ja tarbijad on seotud lepingutega. Olgu öeldud, et meil mingeid lepinguid ei sõlmita. AMAP on aidanud Prantsusmaal ja aitab ka meil väiketootjatel hakkama saada ja areneda. Tarbija saab niiviisi lihtsalt kätte oma kodukohast pärineva puhta toidu.

Täpsustuseks – töötlemata aia- ja taimekasvatussaadusi võib otse ostjale müüa ilma veterinaar- ja toiduameti loata, töödeldud taime- ja loomakasvatussaaduste müügist tuleb aga veterinaar- ja toiduametile teada anda.

Eestis tegutseb OTT lisaks mainitud kohtadele veel Kuusalus, Raasikul, Kosel, Viljandis, Saaremaal, Kiilis, Rakveres, Kolgal ja Läänemaal. Näiteks Tallinna Nõmme OTTi e-poest saab tellida Koksvere veski, Märjamaa lihatööstuse, Pajumäe talu, Saidafarmi, Biominerata, SirLoin OÜ, Uuetoa talu ja Keldrimäe talu tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles