Tõotan pühalikult ...

Peeter Raidla
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Repinski.
Martin Repinski. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

„Asudes täitma Vabariigi Valitsuse liikme kohustusi, olen teadlik, et kannan selles ametis vastutust Eesti Vabariigi ja oma südametunnistuse ees. Tõotan pühalikult jääda ustavaks Eesti Vabariigi põhiseaduslikule korrale ning pühendada oma jõu Eesti rahva heaolu ja tuleviku kindlustamisele.“

Nii tõotasid eelmisel neljapäeval ametisse astunud Eesti uue valitsuse liikmed, teiste seas värske maaeluminister Martin Repinski, kelle pihta on meediakanalid juba nädal aega turmtuld andnud. Kõiki detaile teadmata on raske öelda, kas ka asja pärast. Nagu nüüd on selgunud, siis mitme seiga osas on süüdistused olnud alusetud.

Näiteks käis veterinaar- ja toiduameti järelevalveametnik Repinskile kuuluvas Konju kitsefarmis kontrollreidil ning tuvastas, et vaatamata ajakirjanduses levitatud väidetele oli kahtlusalune Konju kitsejuust ikkagi valmistatud siinsamas kohapeal kohalikust kitsepiimast. Ka pole kinnitust leidnud aia tagant Repinski kitsi üle lugenud ajakirjaniku arvutused, sest osa kitsi oli sel ajal lüspifarmis. Küll on saanud kinnitust asjaolu, et Konju kitsefarmi ümber on sügiseste ilmade ajal porine.

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses keevitajaks õppinud ja hiljem veel Olustvere teenindus- ja maajanduskoolis põllumajanduse sessioonõppe läbinud Repinski püüab praegu Mainori ettevõtluskõrgkoolis tungida finantsjuhtimise saladustesse. Nüüd juba kümme aastat kitsekasvandusega tegelnud Repinski juhitud Konju mõisa talu pälvis 2014. aasta septembris Eesti parima mahetootja tiitli. 2015. aasta alguses avas Repinski Tallinnas Konju kaupluse, mis suutis esimese aastaga viia müügitulu üle 212 000 euro. Tänavu suvel oli Konju kitsefarm terves Eestis kõige külastatavam sihtkoht avatud talu päevadel. Üle kolme tuhande huvilise sai oma silmaga näha, kuidas Konju kitsed elavad ja kuidas valmib kitsejuust.

Olen oma kõrvaga kuulnud Repinskit rääkimas vaid korra. See oli 2015. aasta kevadel, kui ta esines Maa Elu korraldatud arutelul. Tunnistan ausalt, et mulle ta mõttemaailm meeldis. Sestap küsingi: kas kogu see tema pihta valla päästetud kriitikatulv on ikka põhjendatud?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles