Katk ohustab seakasvatust talvelgi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis pole Aafrika seakatk talvel vee koduseafarmi jõudnud.
Eestis pole Aafrika seakatk talvel vee koduseafarmi jõudnud. Foto: Margus Ansu

Läinud reedel tuvastati Leedus nende selle aasta 19. Aafrika seakatku puhang kodusigadel, mis kinnitab, et viirus võib seakasvatusse jõuda ka sügistalvisel ajal.

„Kuigi siiani pole Aafrika seakatk Eestis talvel koduseafarmi jõudnud, pole meil mingit alust arvata, et seda ei juhtu. Kütitud metssigadelt võetud proovid näitavad, et viirus on metssigadel sama ulatuslikult levinud kui varem,” ütles veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda. „Järjekordne taudipuhang Leedus tõendab, et katku leviku oht kodusigadele ei ole seotud ainult suvega.”

Taudi ärahoidmiseks ei piisa Kalda sõnutsi vaid seakasvatushoone vastavusse viimisest ja bioohutuskava koostamisest, vaid see eeldab loomapidajalt igapäevast hoolsust, et rakendatavad meetmed ka reaalselt ja tulemuslikult toimiksid.

„Oleme väga tänulikud inimestele, kes meile metsas leitud korjustest juba teada on andnud. Helistage julgelt maakondlikku veterinaarkeskusesse või jätke teade VTA vihjetelefonile numbril 605 4750,” soovitas Kalda.

Eestis on tänavu Aafrika seakatk diagnoositud kokku kuues farmis: kolmes Jõgevamaa, ühes Järvamaa, ühes Lääne-Virumaa ja ühes Saaremaal asuvas seafarmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles