Praegune ilm on roosidele soodne

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Ojasalu roosiaias on otsekui jõulurüüs president Konstantin Pätsi lemmikroosike „Orange Triumph”.
Mart Ojasalu roosiaias on otsekui jõulurüüs president Konstantin Pätsi lemmikroosike „Orange Triumph”. Foto: Erakogu

Novembri lumi kattis tuhandetes Eestimaa aedades viimaseid õisi näitavad roosid koheva valge vaibaga. Kuni miinuskraade on vähem kui 15, on roosidega kõik parimas korras, rahustab roosikasvataja Mart Ojasalu.

Niipea, kui kuu algul lumi maha sadas, oli Ojasalu postkast täis segaduses roosisõprade pärimisi ja tema Rosmakori roosiaia Facebooki lehel käib juhiseid otsimas tuhandeid huvilisi.

„Roosid on praegu varajase talvega väga heas seisus ja kui lund juurde tuleb, pole kahjustusi karta,” kinnitab roosikasvataja. „Kel on roosid veel üles muldamata ja lõikamata, siis nemadki võivad rahulikult hingata, sest selle töö võib lume sulades ära teha.”

Ilmateenistuse prognoos lubab nädala teiseks pooleks sisemaale krõbedamaid miinuskraade ja seal võib igaks juhuks roosidele veel lund peale kuhjata.

Väänroosid kannatavad kuni –15 kraadi ja kel need roosid endiselt võreseintel, siis külmaga neid maha painutama ei tohi hakata.

„Kui võreseinal on „Flammentanz”, siis see võib nii jääda, teised sordid võivad karmil talvel tugevasti kahjustada saada ja üks võimalus on nende väliskülge varjutada koormakattega, sidudes selle kui teki võre külge,” õpetab Ojasalu.

Seega on roosipõõsastega praegu kõik heas korras, aga kuidas toimida sulailmade saabudes ja roosid parimal viisil talveks ette valmistada, räägib Ojasalu lähemalt järgmisel nädalal 17. novembril ilmuvas Maa Elus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles