Innovatsiooni maamajanduses hakatakse tunnustama Bergi preemiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maaeluministeerium, MTÜ Eesti Rukki Selts ja Sangaste vallavalitsus kuulutasid välja konkursi Friedrich Georg Magnus von Bergi nimelise innovatsioonipreemia laureaadi leidmiseks. Kandidaate saab esitada kuni 15. detsembrini.

„Keeruline aeg põllumajandussektoris on selgelt näidanud, et tootmisest ja tooraine müügist üksi ei piisa. Et oma toodangu eest väärilist hinda saada, tuleb pidevalt otsida uusi võimalusi toodangu väärindamiseks ning uusi turustamisviise, et olla oma tootega turul esimene,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Uue algatusena kutsume ellu Bergi-nimelise innovatsioonipreemia, et tõsta esile kõige leidlikumaid ja uuenduslikumaid maamajanduses rakendatavaid praktikaid.“

Krahv Friedrich Georg Magnus von Bergi nimelise innovatsioonipreemiaga tunnustatakse maamajandussektori edendajaid, kes on loonud uuenduslikke tooteid ja teenuseid või kelle tegevus innustab kasutama innovaatilisi lahendusi ja praktikaid.

Sangaste vallavanema Kaido Tambergi sõnul hakkab innovatsioonipreemia kandma krahv Bergi nime, kuna tegemist oli omas ajas silmapaistva novaatori ja leiutajaga, kelle tegevuse mõju ulatub tänapäevani. Berg on eelkõige tuntud kui Sangaste rukki aretaja, kuid tegelikult oli tema kui teerajaja panus maamajanduse arengusse sordiaretusest oluliselt laiema haardega, alates hobuste ja jahikoerte tõuaretusest lõpetades karpkalakasvatuse arendamisega. Samuti oli ta mitme uue tehnoloogia kasutuselevõtja ja laiemale avalikkusele tutvustaja.

 „Teadaolevalt on „Sangaste“ vanim rukkisort, mis on senini tootmises. Hea talvekindluse ja suure tera tõttu on seda kasutatud sordiaretuse lähtematerjalina paljude sordiaretajate poolt maailmas,“ ütles Eesti Rukki Seltsi juhatuse esimees Leonhard Puksa. „See on näide innovatsioonist, mis on elujõuline tänaseni. Samas näeme pidevalt uudseid lahendusi maamajanduses ka kaasajal. Nende leidmiseks ja tunnustamiseks ootame nii üksikisikuid kui organisatsioone esitama kandidaate Bergi preemia laureaadiks.“

Kandidaate saab esitada kuni 15. detsembrini e-posti aadressil eestirukkiselts@gmail.com. Preemia määratakse isikule, ettevõttele või asutusele, kelle poolt on välja töötatud või juurutatud uudne maamajandussektoris või maamajandussektori saaduste töötlemisel rakendatav lahendus.

Preemia väljaandjateks on MTÜ Eesti Rukki Selts, Sangaste vallavalitsus ja maaeluministeerium. Preemia suurus on vähemalt 1000 eurot. Laureaat kuulutatakse välja ja preemia antakse üle Sangastes krahv Friedrich Georg Magnus von Bergi sünniaastapäeva nädalal veebruaris 2017. (ME)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles