Ebaküdoonia tugevdab organismi vastupanuvõimet

, Karepa ravimtaimeaia perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani ebaküdoonia viljad.
Jaapani ebaküdoonia viljad. Foto: Ülli-Riina Sildnik

Ebaküdooniat ei kutsuta asjata eestimaiseks sidruniks, sest see on parim kodumaine happesuse lisaja ning sisaldab rohkelt C-vitamiini. Septembri lõpus ja oktoobri alguses on hea aeg ebaküdooniavilju varuda.

Ebaküdoonia(Chaenomeles) perekonda kuulub kolme liiki põõsaid, mis kasvavad 1–3 meetri kõrguseks. Eestis on levinuim Jaapani ebaküdoonia (Chaenomeles japonica).

Veidi krobelise koorega väiksed õunviljad saavad valmis septembri lõpus ja oktoobris. Küpsed viljad on kollaka värvusega. Kui päikest ja sooja on nappinud, siis osa vilju võibki jääda tooreks ja roheliseks. Neil võib lasta toas järelküpseda.

Ebaküdoonia on eeterlike õlide poolest väga meeldiva lõhnaga, mis tuleb eriti hästi esile koos suhkruga. Olen teinud näiteks siirupit, kuhu pannud ebaküdooniaviilud kihiti suhkruga. Niimoodi saab imemaitsva siirupi, mida kasutada magustoitudes, tee magustamiseks või kasvõi grill-liha marinaadis. Siirupit saab teha ka järgmise retsepti järgi: võta 3 kg tükeldatud ebaküdooniaid, 2 kg suhkrut, jäta kaheks päevaks seisma ning sega aeg-ajalt. Kahe päeva pärast kurna segu ning kuumuta siirupit ahjus või pliidil 80 kraadi juures 3–4 tundi, kuni värv muutub punakaks. Siirupit saab hästi kasutada söögivalmistamisel.

Hapu maitse tõttu sobivad ebaküdooniad mitmetesse soolastesse roogadesse happesuse lisamiseks. Näiteks hoidistesse ja suppidesse, nagu seljanka, borš või rassolnik.

Ebaküdooniajahu

Ebaküdooniatükid võib ka ära kuivatada ning seejärel jahuks jahvatada. Mina panen ebaküdooniajahu vitamiiniteedesse ja maitsesooladesse. Samuti saab võimsa mahlapressi olemasolul teha ebaküdooniatest mahla, mis sobib mitmesugustesse toitudesse sidrunimahla asemel. Näiteks saab ebaküdooniamahlaga maitsva salatikastme. Mina kasutan ebaküdooniamahla ka kibuvitsasiirupi ja angervaksasiirupi tegemisel.

Kui aga ebaküdooniatükid laduda suhkruga kihiti ja viinaga üle valada, saab sellest hea koduse likööri.

Ebaküdooniaid puhastades jääb järele hulk väikseid läikivaid seemneid, mida ei tasu ära visata. Need saab samuti ära kuivatada ja seejärel jahvatada. Kuivatatud ja purustatud seemned sobivad hästi küpsetistesse ja salati peale. Maitselt meenutavad need pähklit.

Ebaküdooniavilju saab säilitada külmas keldris või külmkapis, kui need on veega üle valatud. Samuti võib neid hoiustada sügavkülmas.

Ebaküdoonia kasulikkus

Ebaküdooniaviljad tugevdavad organismi kaitsevõimet, ergutavad maksa-, mao- ja neerude tööd, on abiks reuma ja põletiku korral ning lõõgastavad lihasspasme. Samuti ergutavad vereringet, suurendavad vee eritumist organismist ning aitavad väljutada sapikive. Kehvveresuse korral tasuks ebaküdooniavilju tarbida koos meega. Leevendust saab ebaküdooniaviljadest ka iivelduse korral.

Ebaküdoonia lehtedest ja võrsetest saab teha vesitõmmist, millest on abi jämesoolepõletiku ja -haavandite ning mao limaskesta põletiku korral. Ebaküdooniavilja seemned on aga kasulikud kilpnäärmehaigele.

Mao ülihappesuse korral võib ebaküdooniaviljade ja mahla tarvitamine põhjustada vaevusi, nii et sel juhul tasub nende tarbimisega olla ettevaatlik.

Rohkem ideid ja retsepte leiab Karepa Ravimtaimeaia veebilehelt www.ravimtaimeaed.ee ja Facebooki küljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles