Ministeeriumi vastus lisas kindlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maa Elu kirjutas eelmises numbris valitsuse poole kirjaga pöördunud Pärnumaa omavalitsustest, kes ühinemise eel ootavad valitsuselt kinnitust, et Euroopa Liidu põllumajandustoetused jätkuvad ka pärast ühinemist.

Maaeluministeeriumi kantsler Ilmar Lemetti vastas nüüd:

„Teete oma kirjas ettepaneku võimaldada uutel liitunud kohalikel omavalitsustel kuuluda mitmesse kohalikku tegevusgruppi kuni järgmise programmperioodini haldusreformi eelse haldusjaotuse järgi. Maaeluministri 23. oktoobri 2015. aasta määrus „Kohaliku tegevusgrupi toetus ja Leader-projektitoetus” sätestab tõepoolest, et kohalik omavalitsusüksus võib kuuluda vaid ühte kohalikku tegevusgruppi. Kõnealuse sätte muutmiseks oleme algatanud nii maaelu arengukava 2014–2020 kui ka Leaderi määruse muudatuse. Ühe Leaderi määruse muudatusena näeme ette võimaluse, et üks kohalik omavalitsusüksus võib kuni käesoleva programmperioodi lõpuni kuuluda mitmesse kohalikku tegevusgruppi, kui selline vajadus on tingitud haldusreformist.

Leaderi määruse muudatuste jõustumise kavandame 2017. aasta alguseks. Määruse muudatuste jõustumisel saab kohalik tegevusgrupp jätkata samades piirides kui seni ning liitumise järel tekkinud kohalik omavalitsus saab kuuluda kohalikesse tegevusgruppidesse, kuhu eelnevalt kuulusid liitunud kohalikud omavalitsusüksused. See peaks võimaldama jätkata heakskiidetud kohaliku arengu strateegiate elluviimist ilma kohaliku arengu strateegia rakendamiseks ettenähtud vahendite jagamisvajaduseta enne programmiperioodi lõppu.”

Pärnumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Lauri Luur, kas ministeeriumist tulnud vastust teid rahuldab?

„Rahuldab ikka. Leaderi toetuste näol on tegu ühe suurima toetuse liigiga maapiirkondadele, mis katab kahte suunda: seltsitegevus ja ettevõtlus. Kuid Leaderi toetuste piirkonnad ei kattu kuidagi haldusreformi loogikaga, Pärnumaal on kaks Leaderi piirkonda. Saadud vastus annab teadmise, et kõik püsib.”

Kas see annab garantii, et toetused jätkuvad vähemalt senises mahus?

„Vastus annab kindluse, et piirkondades kokku lepitud strateegiad ja eelarve püsib kuni rahastusperioodi lõpuni. Seega Leaderi toetused ei muutu, ei pea hakkama juba osaliselt toetusteks jagatud raha jääki kuidagi Pärnumaal ringi jagama. Nagu teada, on raha jagamine alati üks tülide allikas.

Ilmselt tuleb pärast haldusreformi Leaderi tegevus üle vaadata: mitu piirkonda, kas omavalitsus võib kuuluda mitmesse piirkonda jms, kuid seda juba järgmiseks rahastusperioodiks.” (ME)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles