Kuidas õunu õigesti koristada ja säilitada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunu tuleks korjata kuiva ilmaga. Korjamisel tuleks ka jälgida, et juba täis korjatud kastid ei jääks päikese või vihma kätte seisma, sest nii väheneb õunte säilivus.
Õunu tuleks korjata kuiva ilmaga. Korjamisel tuleks ka jälgida, et juba täis korjatud kastid ei jääks päikese või vihma kätte seisma, sest nii väheneb õunte säilivus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Septembris on aeg õunu koristada. Sõltuvalt sordist on õunte valmimis- ja koristamisaeg erinev. Viljade küpsuse hindamiseks tasub võtta mõni õun, lõigata see keskelt pooleks ja hinnata seemneid: heledad seemned näitavad, et õun tahab veel küpseda, õrnalt pruunikad seemned viitavad, et õun on koristuseks küps.

Õuna küpsusele viitab seegi, kui kergesti see oksa küljest lahti tuleb. Kui õuna peab jõuga sikutama, siis ärge kiirustage koristama. Õun peab saama oma aja täis küpseda ja olema sordiomaselt värvunud. Samas jällegi ei tohi neil lasta üle küpseda, sest see vähendab märgatavalt õunte säilivust.

Suviõunu võib koduaias koristada vajaduse ja viljade valmimise järgi, sest need ei valmi puul korraga. Kui ka suviõunu tahetakse paar nädalat säilitada, tuleb neid korjata viis-kuus päeva enne täielikku valmimist ja panna jahedasse ruumi.

Taliõunte koristamisega ei tohi hiljaks jääda. Esiteks halvendab hiline koristamine õunte kvaliteeti ja säilivust ning teiseks saabuvad hilise koristamise ajaks hallad, mis samuti midagi paremaks ei tee. Peale selle muutuvad saagi all seisnud viljapuud talveõrnaks ning võivad talvel kahjustada saada.

Redel appi

Enne, kui asute õunu korjama, tuleks maast koristada puult varisenud õunad. Neist paremaid saab veel kohe näiteks õunakoogis kasutada või kompotti keeta, kuid koledaks läinud ja toidus kasutamiseks sobimatud õunad on haiguste leviku tõkestamiseks parem maha matta.

Kui õunapuualune on õuntest lage, on aeg appi võtta redel. Ilma redelita ise puu otsas turnimine on ohtlik nii korjajale kui ka puule, sest oksad võivad kergesti murduda. Parim redel õunte koristamiseks on A-kujuline. Jälgima peab ka, et redeli jalad ei vajuks mulda, sest niimoodi võib see kergesti ümber kukkuda ja õuntekorjaja tõsise trauma saada. Redelile võib alla panna lauajupid, et need redelit pehmel pinnasel toestaksid. Puuredelile saab lisatoed kinnitada naeltega, metallredeli korral on abiks pingutatavad klambrid või ettepuuritud aukudesse keeratavad metallikruvid (või poldid).

Alustuseks noppige ära madalamal paiknevad õunad ja kõige lõpuks uhked ladvaõunad. Õuna ei tohi rebida enda poole, vaid seda peab keerama ülespoole, siis tuleb vili kergemini oksa küljest lahti. Õunte korjamiseks on soovitatav kasutada pehmeid, õhukesi kindaid, kummitäppidega kindad muljuvad ja kahjustavad vilju. Korjama peab õrnalt, sealjuures ei tohi õuntele sõrmedega plekke vajutada ega neid kasti loopida, sest muljutud koht hakkab riknema juba kuu aja jooksul.

Õunte korjamisel tuleks jälgida, et täis kastid ei jääks päikese ega vihma kätte seisma, see vähendab viljade säilivust.

Õunte hoiustamine

Hoiustamiseks on kõige parem kasutada plastmassist restkaste, kuid kaste valides jälgige, et miski neis õuna koort ei vigastaks, mõnedel kastidel on restiaukude servad liiga teravad.

Kastid peavad olema puhtad. Kasutada võib ka puitkaste, kuid kui nendes on enne juurvilju või õunu hoitud, tuleb need desinfitseerida. Nii kastid kui ka kelder tuleks aegsasti desinfitseerida, juba paar nädalat enne hoiustamist. Kõigepealt peaks üle vaatama keldri puitosad ja kui kusagil on märgata hallitusseeni, siis need kohad tuleb puhastada või välja vahetada.

Kastide ja keldri desinfitseerimiseks võib küsida aianduskauplusest selleks spetsiaalselt mõeldud preparaate. Nende puudumisel võiks kastid üle pesta kaaliumpermanganaadi lahusega ja puitkastid tuleks seejärel korralikult kuivatada, soovitatavalt päikese käes. 

Puuvilju võib samuti säilitada elumaja pööningul, verandal, sahvris või kütmata toas. Säilitusruumi ideaaltemperatuur on 2–6 kraadi ja õhuniiskus 80–90%. Soojas ja kuivas ruumis närtsib puuvili kiiresti, liigniiskes aga hallitab ja mädaneb.

Õunad kastidesse

Kui hoiustamisruumi on piisavalt, on soovitatav kasutada madalamaid kaste ja panna neisse vaid üks kiht õunu, siis on neid hiljem lihtsam jälgida. Kui restkaste ei ole, võib panna ka kinnistesse kastidesse, kuid siis tuleb kastide vahele panna lauajupid või midagi muud, et õhk vahele pääseks. Paremaks säilimiseks võib vilju ka ükshaaval pehmesse paberisse keerata, aga peab arvestama, et paberi kasutamine õunte ümber või nende vahel tõstab säilitustemperatuuri. Hästi säilivad õunad ka kuivas saepurus.

Plekkidega ja defektidega ubinad tuleks laduda kohe eraldi kasti ja need kas hoidisteks teha või lihtsalt varem ära tarbida.

Õigesti koristatud ja korralikult hoiustatud õunad seisavad üle talve ning säilitavad endas hulga vitamiine ja antioksüdante, millega on hea end turgutada siis, kui oma aed on juba talveunes.

Allikad: Rebase talurodoaed.ee, Calmia Istikuäri

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles