Anname vanadele esemetele aias uue elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Taavi Alas

Maakodus, suvilas või linnaaias saab vanu majapidamisesemeid või leitud torusid-plaate uuesti kasutada, neid kas taimetugedena või aiakujunduses ilu pärast kasutada.

Suve lõpus on õitsvaid lilli vähem, siis on vanade „disainesemete” kasutamine hea viis aeda silmapaistvaks muuta. Kunagi nägin Rootsis ühes aias maja ääres seismas värvilist jalgratast, alles lähemale minnes mõistsin, et see on üks vana katkine sõiduriist, mis on tehtud aiakujunduselemendiks. Rattal oli kett ja pedaalid ära võetud, kere läikiva värviga üle võõbatud ning lillepott ja muud vigurid külge pandud.

Hiljem olen näinud mujalgi reisides, et välisriikides on moes teha vanad logud asjad uuteks ja kaunistada nendega aeda. Sarnaseid aiavaateid värvitud ja lilledega kaunistatud jalgratastest, saabastest, torudest jm leidub küllaga.

Aeg-ajalt ilmuvad vanad majapidamisest ära visatud esemed kuskilt välja. Metallist ja puidust mööbli- ja elektroonikajäätmed on tegelikult töödeldav ja vormitav materjal nii aias, kõrvalhoonetes kui ka saunas. Kui kõike ei taha ära visata või paistavad need huvitavad välja, võiks proovida neid kasutada.

Meie enda aiaski olid vanad kummikud ja saapad kasutusel lillepottidena, mõnes aias on selleks vanad rattakummid. Ühes kohas oli kummidest terve pikk peenar tehtud. Välismaal hakkab samuti silma, kuidas kujundajad on omapäraseid esemeid või vana kola kasutanud hoovides, hoonetes ja avalikus linnaruumis.

Mida aiakujunduses kasutada?

Täiesti sobivateks võivad osutuda isegi vanad ahjuuksed, tuharestid, külmkapiriiulid, voodiraamid, madratsivedrud jne.

Ühes aias olid vedrudest taimetoed ja need oleksid nagu kuulunud taime juurde, sest taim oli vedru keskel. Aianduspoes on müügil igasugused tugikepid ja tugivõrgud, aga kui kuskil vedelevad vana auto või madratsi suured vedrud, siis võib neid tugedena kasutada. Kui need veel üle värvida, muutuvad need silmapaistvaks peenrakaunistuseks. Kui aiaomanikul on fantaasiat ja käsitööoskust, saab luua lausa kunstiteose, mida külalistel on põnev vaadata. Näiteks roostes metallesemeid saab kasutada suure ja jõulise ja pinnana, mis aias silmapaistvalt esile kerkib.

Vanu voodi- või mööblidetaile või terveid esemeid võib kasutada praktilisel kaalutlusel peenrapiiretena, taimetugedena, heki ümber, aialaua alusena jms.

Vanast voodist võib teha lausa kõrge peenra

Kombineerimine muude aias leiduvate detailidega, looduse enda värvidega, puude, põõsaste, taimedega, aiamööbliga jms annavad võimaluse luua midagi ainulaadset, mida naaberaedades ei ole.

Kui soov on aeda kaunistada, võib alustada minimalistlike detailide paigutamisega eri paikadesse aias, detaile võib kinnitada traadiga.

Keldrist või pööningult leiab vanu metallanumaid, potte ja asju, mille otstarvet on vahest raske ära arvata, mis aga sobivad ideaalsed lillede-taimede istutamiseks või lihtsalt aia kaunistamiseks. Ühesõnaga – praktiline ja kasulik üheskoos.

Pikemaid metalldetailide saab kasutada näiteks ronitaimede dekoratiivseks toestamiseks, nii et moodustub kaunis ja ainulaadne tervik.

Vanade esemete uusi kasutusvõimalusi

• Rattakummid – lillepotiks, põõsaste ümber, peenra ääristajaks, lastele kiigeks

• Saapad, kummikud – lillepotiks

• Vana jalgratas, vanker, käru – aiakujunduselemendina või lillepotiks, lillepotialuseks

• Vanad piimanõud jm – lillepotiks, aiakujunduselemendiks, sobivad ka kõrvalhoonesse sisekujunduselemendiks

• Vedrud – taimede ja põõsaste tugedena

• Voodiraamid, metallplaadid – kõrgpeenarde tegemiseks

• Vanad köied, võrgud – terrassi kardinateks, ronitaimede, ripplillede, hekkide toeks ja kaunistuselemendiks

• Vanad rõivad, mütsid – hernehirmutiseks, lindude hirmutajateks

• Vanad plaadid, savipotikillud jm – peenras mosaiikide ja kaunistuste tegemiseks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles