„Tore saar ja iga aastaga tuleb siia järjest rohkem turiste,” märgib Rootsu üks omanikest Maria Sepper täna. Võimalikult palju üritatakse SaareRootsu restoranis kasutada kohalikku toorainet, menüüs on ka rannarahvale omased tursakotletid. Turismigruppidele pakutakse kohalikku toitu nimega prägeldus. „Tegime sellest enda versiooni,” lisab Maria.
Tiina Piirisaar, kes on koostanud kogumiku „Rannarahva toidud XX sajandi I poolel”, nimetab Prangli traditsioonilist rooga präkelduseks. See on lihtne munapuder, soolalihaga tehakse soolast rooga, aga võib teha magusatki. Suures savikausis klopiti munad lahti, lisati nisujahu ja suhkur, praeti suurel pannil pidevalt segades. Mis puudutab isesugust kirjapilti, siis Tiina selgitab, et saarel on palju sõnu kasutusel, mida eri pered isemoodi hääldavad ja kuna neid kirjakeeles ei kasutata, siis on kõik variandid õiged.
Vihjeid Pranglile reisijale
• Jalgrattaga saab saarele päevaga tiiru peale teha. Jalgrattalaenutus asub sadamas.
• Suviseks puhkuseks tasub laevapilet kindlasti broneerida.
• Prangli saarel on suvel avatud restoran SaareRoots, toidukauplus ning suveniiripood Prangli Puukoda.
• Oma alusega saabujad tasuvad Kelnases saarele saabumisel sadamamaksu.
• Sadamas on avatud turismiinfopunkt ja kohvik.
• Kauplused ning restoran aktsepteerivad kaardimakseid. Prangli poest saab sularaha välja võtta kaardimakseterminalist.
• Voodikoha hind jääb majutuskohtades 15–20 euro kanti.
• Vaatamisväärsustest on olulisemad puukirik, muuseum, maagaasiläte, auriku Eesti Rand mälestusmärk ning maastikukaitseala.