Edaspidi on vaja mahemetsa tunnustust igal aastal uuendada ja maksta riigilõivu. Langus tunnistab, et protsess pole keeruline, kuid 1000eurone riigilõiv seab ettevõttele kohustuse varuda metsaande mehemoodi. Muidu pole lihtsalt mõtet tunnustust võtta, sest tooraine hind läheb liiga kalliks.
Enamik toorainest kasvatatakse ise
Taarapõllu istandustes kasvavad maasikad, vaarikad, sõstrad, ebaküdooniad, rabarberid, arooniad, astelpajud. Samuti on talul õunaaed. „Ise tooraine kasvatamine on tõeliselt mahukas ja ka riskantne,” räägib Langus. „See pole nii, et paned marjapõõsa kasvama ja saaki muudkui tuleb. Põõsaste ümbrust peab hoolega niitma ja kui selle töö käest ära lased, siis on väga raske järjele saada.”
Taimekahjurite vastu kasutab mahekasvataja vana kooli nõgeseleotist. See haiseb küll hirmsasti, kuid aitab kõiksugu taimekahjurite vastu. Peremees Edgar on valvas ja niipea kui märkab istanduses mõnd kahjurit, asutakse tõrjuma. „Kui ikka õielõikaja peale tuleb, siis hävib kogu saak. Oma aia mure ongi see, et teed tööd ja matad siia raha, aga kui saaki ei tule, siis pead marja ostma ning tegelikult tekib topelt väljaminek,” nendib Langus.
Väga palju oleneb muidugi ilmast. Maasikasaak jäi tänavu nigelaks ja vaarikaistandusest pole arvestatavat saaki juba teist aastat. Tõsi, selle põhjus pole mitte ilm, vaid hästi noored taimed, mis pole veel täit kasvujõudu kätte saanud. „Ilmad on muutunud, ei ole enam nii nagu kümme aastat tagasi, kui oli päikeseline lühike suvi. Nüüd on kestavad suved kauem, kuid samas pole lauspäikest. Marjade valmimisaeg on pikem ja sellepärast on need mahlasemad ja magusamad. Tasapisi hakkasime märkama, et teeme küll sama retsepti järgi mahlajooke, aga kliendid räägivad, et need on järjest magusamad. Siis selguski, et pikem suvi küpsetas marjad magusamaks ja saab hakkama hoopis vähema suhkruga,” jutustab Langus.