Avatud talud kutsuvad

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval 24. juulil toimub teist kord avatud talude päev. Tänavu ootab külalisi enam kui 230 ettevõtjat üle Eesti. Päeva pidulik avalöök antakse Jõgevamaal Tarto talus.

Avatud talude päev annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab kodumaine toit ja mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte. Kes pole veel teinud valikud, kuhu koos perega minna, siis hea ülevaate küllakutsujatest annab veebileht www.avatudtalud.ee, kus Eesti kaart on täis pikitud erivärvilisi tähiseid, millele klõpsates saab lugeda nii küllakutsujast kui ka sellest, mida kohapeal uudistada saab. Samas pakutakse juhiseid sihtkohta jõudmiseks.

Valik on tõepoolest rikkalik. Näiteks Hiiumaal Lepaniidi talus saab näha, kuidas töötavad karjavalvekoerad ning mõistagi saab tutvust teha ka lammaste ja kitsedega. Järvamaal Põllemaa-Saare talus on võimalus ise lehmalüpsi proovida. Lääne-Virumaal Taali mesilas saab õpetust mesilaste pidamise kohta ning soovitusi mesindussaaduste tarvitamiseks. Valgamaal Ööbiku ürditalus näeb, kuidas tänapäeval maitse- ja ravimtaimi kasvatatakse ning taimeteesid degusteerida. Pärnumaal Soomra külas on külaliste ootel valmis seatud samovar, et alustada tutvust ehtsa vene taluga. Läänemaal Kalda talus saab näha laastumasina tööd ning õppida, kuidas laastukatust lüüa ja kuidas laastu viimistlusmaterjalina kasutada. Harjumaal Kuusiku talus saab huviline vastused oma küsimustele, mis puudutavad püsilillede hooldamist ja kasvatamist. Jõgevamaal Tormas tegutsevas loova energia keraamikakojas aga näha, kuidas käib töö potikedraga, ja ka ise saviga voolida.

Mainitu on vaid piisake meres, sest eriilmelisi üritusi on tõesti palju ja seda üle kogu Eesti. Kõigega tutvumiseks pole vaja teha muud, kui enda jaoks huvipakkuv paik välja valida ja kohale minna. Mõne asjaga tasub siiski arvestada. Esiteks peab kõigega tutvumiseks aega varuma ja teatud ürituste puhul ka kellaaegadest kinni pidama. Tark on jälgida pererahva juhiseid, ehkki küsida võib sõna otseses mõttes kõike. Oma neljajalgne lemmik on mõttekas koju jätta, et säästa nii teda ennast kui taluloomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles