Suhkruhind tegi suure tõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur
Suhkur Foto: SCANPIX

Maailma Toiduorganisatsiooni (FAO) toiduhinnaindeks oli juunis 163,4 punkti, tõustes kuu varasemaga võrreldes 4,2 protsenti. Tegemist on viimase nelja aasta suurima tõusuga ühe kuu jooksul. Toiduhinnad on kasvanud nüüdseks viiendat kuud järjest pärast sellele eelnenud pikka langust. 

Hinnatõusu kannustas kõige enam suhkruhinna kasv. Mõõdukalt kerkisid ka teravilja, piima ja liha hinnad. Ainsana langes taimeõlide hind.

Teravilja hinnaindeks oli juunis 156,9 punkti, tõustes kuu varasemaga võrreldes 2,9 protsenti. Ometi aastatagusele hinnale jääb see 3,9 protsendiga alla. Teraviljahindade tõusu põhjustas peamiselt maisi kallinemine. Kuu esimeses pooles tõusis ka nisu hind enne seda, kui saabusid teated rekordilistest saakidest USAs ning oodatust parematest saakidest Musta mere regioonis.

Piima hinnaindeks kasvas juunis kuu varasemaga võrreldes 7,8 protsenti, jäädes 137,9 punkti juurde. Tõus peegeldab hindade mõningast taastumist pärast suurt langust. Sellest hoolimata jäi juunis piima hinnaindeks 14 protsendi võrra alla täpselt aasta varasemale tulemusele.

Liha hinnaindeks oli juunis 158,3 punkti, mis on 2,4 protsenti enam eelmise kuuga võrreldes. Suurem nõudlus on rahvusvahelisel turul sea- ja lambaliha järele, mille hinnad tõusid. Vähem kasvasid veise- ja linnuliha hinnad.

Suhkruhinna indeks kasvas ühe kuuga tervelt 14,8 protsenti, olles juunis 276 punkti juures. Hinnatõusu põhjuseks on peamiselt Brasiilia kui maailma ühe suurima suhkru eksportija oodatust kehvem saak suurte vihmade tõttu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles