Väike on ilus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kui 2014. aastal asutati puidust väikesi tehasemaju ehitav Greencube OÜ, leidus skeptikuid, kes seda sammu pehmelt öeldes pööraseks pidasid. Eestis on niigi sadakond seda laadi käitist, milleks veel ühte tihedalt täis turule tuua, küsisid nad. Aga näe – napilt paari aastaga on Greencube tootnud ja maha müünud mitukümmend elumaja, sauna, suvilat jne. Neid tehakse Kõmsil.

Võin kihla vedada, et osa lugejaist ei tea veel, mis ja kus on Kõmsi. Kõmsi küla on Lõuna-Läänemaa Hanila valla keskus Risti-Virtsu maantee ääres. Vald seisab vastu merd, Mandri-Eesti serva peal, aga püüab ära hoida ääremaastumist. Üks võimalus selleks on arendada tööstust.

Greencube toodab puitmaju teise Kõmsil paikneva ettevõtte, metallitööstuse K.MET ASi kaarhallis. Mõlemad ettevõtted kuuluvad kohalikule kapitalile. Kosilasi on Kõmsil käinud küll, aga need pruudid eelistavad omaette olla, kartmata seejuures kuivale jääda.

Hanila vallas toodetakse ka biohuumust ja dolomiitkillustikku ning projekteeritakse ettevõtluskeskust.

Valiti väikemajad

Small is beautiful, ütlevad inglased – väike on ilus. Nendelt see fraas käibele tuligi. Ka Kõmsi majad on ilusad.

„Greencube’i maju võib leida üle Eesti: Matsalust, Otepäält, Puhjast, Kaberneemest, Vasalemmast ja kust kõik veel. Kõik ei tule paugupealt meeldegi. Üht meie maja kasutas Raadio2 Tallinnas Vabaduse väljakul stuudiona. Kaubaproovid müüsime edukalt Soome ja Rootsi,” kommenteerib Greencube’i omanilk ja juhatuse esimees Henri Bekmann.

Tänavu tunnistati Greencube’i ajamaja üleriigilise puidust tehasemajade konkursil parimaks ajamajaks. Greencube’i majade standardsuurus on 19,92 ruutmeetrit. Selliste kohta ei küsita isegi ehitusteatist, seda on vaja alates kahekümnest ruutmeetrist. Tehakse ka suuremaid maju. Kui põrandapind kasvab kuuekümne ruutmeetrini, vajatakse ehitusluba.

Väiketootmine on paindlik. Tüüplahendustele lisandub üha enam eriprojekte. Ostjad on maitse suhu saanud, et Kõmsilt saab just sellise maja, nagu soovid. Greencube’i maju saab osta koos sisustusega või ilma. Need on soojustatud ja kasutatavad aasta ringi. Seintesse pannakse kahekümne sentimeetri paksune kivivilla kiht. Majad on elektriküttel  ning suurte akendega, mis annavad väikeses majas viibijale avarusetunde.

Protseduur on lihtne: tellimuse sisseandmine – ehitamine – treilerile tõstmine – kohalesõit – paigaldamine – kommunikatsioonidega ühendamine. Juba samal päeval saab sisse kolida. Vundamenti Greencube’i majad tingimata ei vaja, piisab kõvast loodis pinnasest, postidest või plokkidest. Võrguühenduste otsad tuleb enne maja päralejõudmist kohale tuua.

Ostjatega suhtlemisest

Henri Bekmann on suhtleja tüüpi. „Oleme avatud, räägime asjadest nii nagu on. Ei vassi, ei kavalda, ostjale see meeldib. Kes soovib, saab vaatama tulla, kuidas tema tellitud maja ehitatakse. Seegi on klientidele meeltmööda.”

Oma toodangu tõhusaimaks turundusvõtteks peab Henri Bekmann näidismaju. Need seisavad Virtsus, Tallinna ringtee ääres ja mujal. „Näidismaja tuleb panna sinna, kus liigub rahvast ja on võimalus peatuda. Kasvõi mitu korda vaadata, katsuda, sisse astuda. Mis on pelgalt pilt selle kõrval?

„Meie senine parim näidismajakoht on Virtsu. Publik on siin garanteeritud, sest Virtsust sõidavad läbi saarlased ja nende külalised, sealhulgas suvitajad. Pärast näidismaja külastamist ei küsi nendest enam keegi, et kuidas on.”

Praegu saab Virtsus vaadata juba viiendat Greencube’i näidismaja. Neid vahetatakse aeg-ajalt. „Niipea kui uue välja paneme, tõuseb hüppeliselt meie kodulehe külastatavus”, märgib Henri Bekmann.

Otsustamisest ja ostmisest

Henri Bekmann jätkab: „Maja ostmine on inimese elus tähtis sündmus. Paneb tal silmad särama. Suur investeering aastakümneteks, kui mitte kogu eluks. Maja ostmise peale hakatakse mõtlema siis, kui kõht on täis ja teisedki vähem kulukad vajadused rahuldatud.

Maja ei osteta hetkeemotsiooni ajel nagu nätsupakki. Vaadatakse, kaalutakse, küsitakse naiselt nõu. Mõnikord kulub otsuse langetamiseks isegi mitu aastat. Las kulub. Ostjale tuleb aega anda. Peaasi et me tal meeles püsime. Oleme visad end meelde tuletama. Küll ta ükskord tuleb, kui tulla tahab ja saab. Pealegi võib Greencube’i maja siis, kui kunagi otsustatakse mujale kolida, treilerile tõsta ja koos asukohta vahetada.

Maja osta on hõlpsam ja kokkuvõttes odavam, kui ise ehitada. Kui keegi väidab, et temale tuli analoogiline maja ise ehitatult odavam kätte, siis tulgu ja öelgu minulegi, kuidas. Võtan õppust. Liiati jääb Greencube’ilt maja ostes õu puhtaks, seal ei vedele ehitusprahti.”

Pilk tagamaadele

Tore, et üha rohkem inimesi soovib taas sõbralikke puitmaju, mitte ebasõbralikke kivimaju. Viimased on inimvaenulike linnade produkt. Üksikud mitmeteistkümnekorruselised puitmajad linnade olemust ei muuda ja jäävadki üksikeksemplarideks. Tervislik puitmaja on maamehe eluase ja linnamehe suvekodu. Sobib loodusse ja hingab nagu iga elus asi.

90 protsenti Greencube’i majades kasutatavast puidust on kodumaine. Seda tarnib AS Puumarket. Sealt saadakse ka enamik muid majaehitamisel tarvilikest materjalidest, nii ei pea Greencube aega kulutama mööda tootjaid sõitmisele.

Teine suur kuluartikkel on töötasud. „Nendest kahest jääb raha üle vähem, kui kõrvaltvaatajad ette kujutavad,” tõdeb Henri Bekmann. „Arvavad, et saan Greencube’iga ratsa rikkaks. Ei saa. Elan aineliselt normaalselt, aga mitte enam. Kui kunagi osutubki võimalikuks rantjeepõlve pidada, siis vaevalt see mulle sobib. Olen rahutu loomuga.”

„Oleme oma hindadest õhu välja lasknud. Me ei võta hindu laest, vaid põhjalikest rehkendustest. Alles siis astume hinnapakkumisega ostja palge ette,” kinnitab Berkmann.

Seejuures ei ole Greencube majad liiga väikesed. Nendesse mahub kõik, mis peab mahtuma. Lossid on uhkeldamiseks, mitte möödapääsmatu vajadus.

Maju ehitavaid töölisi ei huvita neid ainuüksi palk, neid huvitavad ka töökeskkond ja töövahendid. Greencube töötab katuse all ja riistad on siin korralikud. Ehitajatele ei lähe korda, kas väljas särab päike või sajab lund, kas on ilus või kole ilm. Tellimusi on Greencube’il kogu suveks. Praegu otsitakse neid edaspidiseks. Töömehed tahavad aasta läbi katkestusteta tööd. See tagab püsiva kvaliteetse personali ning on kasulik nii töövõtjale kui ka tööandjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles