Mõni lehtkapsakasvataja külvab seemne ka otse kasvukohale, mina ei ole seda proovinud. Praegu taimi ette kasvatama hakates ei saa neid muidugi enam juuni algul välja istutada, kuid kui istutate taimed juulis, siis ehk saategi hea hilissügisese saagi. Lehed kasvavad varre tipus ja piki vart. Neid ei või taimelt muidugi korraga ära võtta, saagikoristust alustades võtke igalt taimelt üks-kaks lehte.
Lehtkapsal on tugevad, justkui natuke nahkjad lehed. Kui peenramaalt on midagi pehmemat ja mahlasemat võtta, siis ei ole lehtkapsas just kapsaliblika röövikute ja tigude lemmiktoit. Haisev nõgeseleotis, mida võib tempida veel koirohuga, peaks kapsaliblikad eemale ehmatama. Vajadusel saab taimi kaitsta kattelooriga, kuid siis tuleb valvata, et ükski kahjur juba selle all ei askeldaks.
Lehtkapsal on nii madalaid, poolkõrgeid kui ka kõrgekasvulisi sorte (meeter ja üle selle). Lillepeenrasse on neid meil ja mujal sobitatud põnevate lehtede pärast, need võivad olla nii siledad kui ka käharad ja peenekurrulised, värvitoonid ulatuvad hallikas-, sinakas- ja kollakasrohelisest tumeroheliseni, punakasvioletsest sinakasvioletseni ja punakaspruunini. Rootsis hinnatakse iidvana sorti „Halvhög krusig”, kõige külmakindlamaks peetakse seal aga sorti „Westland Winter”.
Punakad sordid on näiteks „Redbor”, „Scarlet”, rohelised „Kapita”, „Kapral”, „Reflex” F1, „Moosboor” F1. Punased sordid maitsevad samamoodi nagu rohelised, nende kaunis värv tõmbub keevas vees aga tumeroheliseks. Värsked lehtedega saate kaunistada igasuguseid piduroogasid.
Ilutaimena on käharast lehtkapsasortidest veel tuntum palmkapsa (B. oleracea var. palmifolia) vana mustjasroheline sort „Nero di Toscana”, selle kasvukuju meenutab väikest palmi. Väga tume ja kena sort on ka „Black Tuscany”. Itaalias on palmkapsas muidugi armastatud köögivili ja kindlasti pannakse palmkapsa lehti koos ubade, varsselleri, sibula jt kodus käepärast olevate köögiviljadega tummise talupojasupi ribollita sisse.
„Gurmeeaiast” sain teada, et palmkapsa õrn seene- ja pähklimaitse tuleb õigesti välja alles siis, kui lehti esmalt natuke keta ja siis koos küüslauguga kiiresti pannil võis või õlis kuumutada.
Rootslased taltsutavad lehtkapsaste tugevat maitset sidrunimahlaga, lisavad köömneid ja pisut hapukoort. Väga hästi sobib lehtkapsaga kokku ka peekoni, singi või suitsuvorsti suitsune mekk, tillihelbete, röstitud mandlite ja pähklite, parmesani jm maitse.
Koos jõulusingiga peab Rootsis kindlasti laual olema långkål. Seda valmistades keedetakse värsket või sügavkülmutatud lehtkapsast või palmkapsast esmalt köögiviljapuljongis ja kuumutatakse siis kiirelt pannil võis ja koores.
Noortest lehtedest saab hea salati, kui need väga peenteks ribadeks lõigata ja riivitud magusa õunaga kokku segada, kastmeks lisage sidrunimahla, oliiviõli ja natuke mett, kaunistuseks pähkleid, kõrvitsaseemneid vm meelepärast.
Lehti võib mõne aja pehmendada sidrunimahlast ja õlist segatud ning soola ja pipraga maitsestatud marinaadis. Ka külm teeb lehtede maitse mahedamaks, seega võib lehtkapsa enne toidu valmistamist natukeseks sügavkülma pista.
Kui lehed on kasvades juba jäigemaks muutunud, siis tasub neid aurutada või pistke hakitud lehed enne kokkamist ehmatuseks keevasse vette ja jahutage siis ruttu külma vee all maha. Enne toidu valmistamist lõigake varred ja leherootsud ära. Neid ei pruugi aga ära visata, kuid vintskem kraam tuleb söödavaks hautada.
Lehtkapsas sobib hästi suppide ja hautiste sisse või pirukatäidiseks. Kui lehtkapsas mõne aasta eest maailmas lausa moodi läks, tehti selle lehtedest ka efektseid rohelisi krõpse. Retsept on lihtne. Lõigake lehtkapsa lehed ribadeks või tükkideks ja pange kaussi. Niristage lehetükkidele oliiviõli ja segage, nii et kõik tükid saaksid õliseks. Laotage lehetükid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja jahvatage peale helbesoola. Küpsetage lehtkapsatükke alumisel ahjusiinil 180–200 kraadi juures 7–10 minutit. Jälgige, et krõpsud üle ei küpseks, kõrbenud lehtkapsas on kibe. Õiged krõpsud on kerged, õhukesed, krõbedad ja rohelised, pruuniks ärge neid kõrvetage.
Krõpse süües võikski end harjutama hakata kasuliku lehtkapsa maitsega ja alustuseks piisab ehk sellestki, kui lillepeenras kasvad nii ilu- kui ka toidutaimena mõned kaunite lehtedega kapsad.