Maaturismipäev tõi maale teadlikud külalised

Anu Viita-Neuhaus
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Maikuu esimesel (püha)päeval avasid maapiirkonna turismiettevõtted juba kolmandat korda uksed. Lääne-Virumaal oli sedakorda kümmekond talu ja tööstusettevõtet, kes näitasid soovijatele, et maal elu õilmitseb.

Kadrina vallas asuv Madi Talu tutvustas sel päikselisel päeval kevadiste taimede ja tööde kaudu aias, mis toimub nende turismitalus. Perenaine Pille Rüütel ütles, et nende juurde jõudsid aiandust uurima inimesed, kes olid teemast huvitatud.

Keda paelus toidu- ja puiduteema, leidis tee samuti Kadrina vallas asuvasse Kuusiku loodustallu. Vanaperenaine Sirje Kuusik rääkis, et eelmisel aastal avatud talude päeval oli nende juurde nii suur tung, et nad otsustasid sedakorda hoolsasti valmistuda. Nagu paljudes teistes maaturismitaludes kostitasid nad tulijaid kohaliku hea-paremaga. „Pakkusime karaskit eelmise suve metsmaasikatega, värsket karulauguvõiet mägiveisevorstiga, millele tipuks torgatud murulaugusutsakas otse peenrast. Lisaks sai viimaseid päevi mekkida kasemahla,” jutustas Sirje Kuusik. Tema sõnul ei käinud külalisi küll massiliselt, kuid tulijad olid väga konkreetsete soovidega. „Huvitasid erilised  toidud. See on oluline teema ja meie eesmärk on pakkuda ideid tervisliku toidu valmistamiseks. Teine teema on puit meie majas, soovime tutvustada puiduliike,” rääkis vanaperenaine. Kui toitu sai ise mekkida, siis puutöödki näidati, nimelt sai sel päeval grillimis- ja istumiskoht käo kukkumise saatel uue katuse.

Rutjal asuv Arma ratsatalu võõrustas samuti suure töö kõrvalt – talli katuse parandamine – külalisi. „See päev oli teistmoodi. Meie juurde muidu juhuslikult ei satuta, maaturismipäevaga seoses tuli rahvast rohkem. Tegime ponisõite poole hinnaga, näitasime sel nädalal sündinud varssasid,” jutustas ratsatalu perenaine Mare Kalme, kelle sõnul osalesid nad üritusel seetõttu, et rahvast maale meelitada. „Meile on tähtis, et inimesed jõuaksid maale hobuste seltsi. Programmis oli jalutuskäik koos hobusega, õpetasime hobuse puhastamist ja käsitlemist. Näitasime talli elu koos hobustega,” lisas Kalme.

Enda tutvustamise eesmärgil liitus aktsiooniga ka ratsatalust mõned kilomeetrid asuv Lontova seikluspark Kundas, kes pidas oma sünnipäeva. Seikluspargi looja ja peremees Revo Koha ütles, et messil selgus, et nendest teatakse tükati. „Mõned ütlevad, et on juba käinud, teised, et nad pole meist kuulnudki.”

Viivika, kes oli oma seltskonna ja üheksaaastase tütrega seikluspargis ja kavatses jõuda veel Arma ratsatallu poniga sõitma, seletas, et tuli maaturismipäeva kuulutuse peale. „Teade tuli Facebooki, kava järgi vaatasin, mis kohad sobiksid lapsele.” Kõik päeva jooksul kogetu oli väga põnev, oli ta rahul.

Taludele lisaks olid tol päeval avatud ka tööstusettevõtted. Eesti piiritusmuuseum Moel endise Muddise mõisa viinaköögis, mis rikkaliku väljapanekuga tutvustas viie sajandi pikkust viinapõletamise ajalugu, oli kohale meelitanud rohkesti huvilisi üle vabariigi. Kohalik giid, Saksi raamatukoguhoidja Sirje Võsa korraldas huvilistele kolm ekskursiooni. Samuti uudistati, degusteeriti ja osteti kaasa Moe peenviinavabriku tooteid ning Muddise käsitööõlut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles