Kuidas hooldada amplit?

Vilja Kohler
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kuuma ilmaga tuleb amplit kasta isegi kaks korda päevas, nii hommikul kui ka õhtul. Jahedama ilmaga võib ampel kastmist vajada üle päeva või harvemgi.

  • Kes ei taha oma käsi määrida ja sõrmega katsuda, kas muld on amplis kuiv või niiske, sel soovitab Puhja aiandi peremees Üllar Kaasik amplit käega „kaaluda” – kui ampel on raske, on muld märg, kasta pole vaja. Kerge ampel tähendab aga, et nüüd on küll viimane aeg veenõu tuua ja kuivanud ampli korral ei tohi veega kitsi olla.
  • Amplis pole väetist kunagi palju, juba amplisse taimede istutamisel tuleb mulda lisada väetisegraanuleid. Puhja ja Haage aiandis kastetakse ampleid pidevalt väetiselahusega ning sama on soovitatav teha kodus. Eriti väetisemaiad on petuuniad ja fuksiad, ka pelargoonide õied ei taha keskelt lahti minna, kui taimel on väetist vähe. Haage aiandi perenaine Anne Lauringson soovitab iga paari-kolme nädala tagant amplisse torgata  kolm-neli väetisepulka, nende suurus sõltub ampli suurusest.
  • Väetamisse tuleb suhtuda terve talupojamõistusega: kui teil on näiteks kuuma suvepäeva hommikul väga kiire kodust lahkumisega, piisab amplile ka ainult veest, ei juhtu midagi, kui mõni kastmiskord väetist veele ei lisata.
  • Kui juhtub, et ampel kuivab läbi ja taimed on longu vajunud, siis ei tohi neid toibutada väetiseveega. Taimed tuleb üles turgutada puhta veega, alles pärast nende toibumist võib ja tulebki jälle väetisevett kasutada.
  • Petuuniate äraõitsenud õied ja õiepõhjad tuleb varreni ära näpistada, nii on taimel rohkem jaksu uusi õisi kasvatada. Ka pelargoonide äraõitsenud õied on õige koos varrega ära murda – nii on ilusam ja taimel jõudu rohkem.

Allikad: Puhja aiandi peremees Üllar Kaasik, Haage aiandi perenaine Anne Lauringson

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles