Toiduks tarvitatakse peamiselt varsi, harva ka noori lehti (nagu spinatit) ja kattelehtedega varjatud avanemata õitega õisikuid (nagu lillkapsast). Juuri varutakse sügisel ja kuivatatakse. Väikeses koguses (0,1–0,2 g) on kuivatatud juurepulbril seedimist korrastav, ent suures koguses (üle 0,5 g) lahtistav toime.
Rabarber sisaldab rikkalikult K-vitamiini, kaltsiumi ja kaaliumi, mõõdukalt fosforit, rauda, B-rühma vitamiine, C-vitamiini ja karotiini, orgaanilistest hapetest õun-, sidrun- ja oblikhapet, flavonoidide ühendeid jt. Hoolimata tugevast maitsest sisaldab rabarber kuni 93 protsenti vett. Samuti leidub selles rohkelt kiudaineid.
Rabarber alandab kolesteroolisisaldust, puhastab maksa toksiinidest, tugevdab immuunsüsteemi, suurendab mõtlemisteravust ja aju töövõimet, leevendab menopausi sümptomeid, parandab seedimist, puhastab verd, suurendab lihaste kokkutõmbeid soolestikus. Läbi aegade on seda kasutatud loodusliku kõhulahtistina.
Siiski ei ole soovitatav tarvitada rabarberit suures koguses ning oblikhappe tõttu ei tohi rabarberit keeta alumiiniumpotis.
Söögiks kasutage alati vaid värskeid, tugevaid ja mahlaseid varsi. Parima maitsega on noored võrsed. Mahl sobib hästi ulukiliha marineerimiseks. Rabarberit säilitatakse hoidisena, kuivatatult, ka sügavkülmikus. Värskelt säilitamiseks (kuni üheks kuuks) kasutage suhkrustunud mett.
Rabarber sobib hästi igapäevaseks toiduks, näiteks koos jogurti ja kohupiimaga. Piimas sisalduv kaltsium neutraliseerib rabarberi tugevad happed ja muudab need kergesti seeditavaks. Rabarberit võib nautida ka kuumalt, koos teiste köögiviljade või vürtsika puuviljakastmega. Sobib suurepäraselt nii liha, kala kui ka kartuliga. Proovida võib ka maitsestamist punase pipra, ingveri või praetud sibulaga.