Koostööpartner, Taani veterinaararst külastab Pihtla kasvandust igal aastal ning Timo Kolk teeb temaga igapäevast koostööd: üheskoos kontrollitakse, kas kaladega on kõik on korras.
Kalad on väga tundlikud keskkonnamõju suhtes ning neil võivad esineda haigused. Timo töövahendid kalade tervist jälgides on mikroskoop, arvuti ja fotoaparaat. Kolk saadab Taani kalatohtrile Skype’i kaudu reaalajas mikroskoobipildi kalalt võetud proovidega – need võetakse kala siseelunditelt ja lõpustelt. Ravikuure ei tehta ravimitega, vaid looduslike vahenditega.
Timo teab, et tema vastutus on suur. „Tavaliselt hakatakse probleemi otsima, kui see on juba käes. Eestis on laborid olemas, aga kogu protsess on aeglane,” teab mees.
Kolk märkab kohe, kui kala käitumises on miski valesti ning kiiresti põhjusele jälile jõudes saab probleeme ennetada. Selleks ostetigi kasvandusse mikroskoop, mille kasutamist mees aasta aega harjutas. „See on arenev ala,” usub end oma valdkonna spetsialistiks koolitanud Kolk.
Alguses kasvatati Pihtlas siiga, aga sellega oli palju peavalu. Ent punasel kalal on rohkem turgu ning seda on lihtsam kasvatada, lisab tootmisjuht.
Värske kala viiakse mandrile
Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm on kohalike tootjate loodud organisatsioon: 2014. aastast alates on ühe mütsi all viis Saaremaa moodsat ilmastikuoludest sõltumatut põhjavee baasil toimivat kalafarmi, kus kasvatatakse vikerforelli, mägihõrnast ja Siberi tuura.
Tootmine otsustati rajada mandrile: Pärnumaale Audru valda Lemmetsa külla. „Logistiliselt on hea väärindatud kala siit igale poole Eestisse laiali jagada,” märgib Ecofarmi juhatuse liige Saaremaa mees Henry Ots. Tema sõnade kohaselt on tänaseks tootjate esimeseks prioriteediks kujunenud forell. „Iga algus on raske. Kalakasvatus, tootmine ja otselepingud poekettidega on täiesti uus kontseptsioon,” lausub ta.