Hea asendustalunik ei kohku ühegi põllutöö ees

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmer Galka kinnitab, et asendustaluniku töö võimaldab tal piisavalt tihti kodus käia ning ta saab näha poega Kert-Sanderit kasvamas.
Kalmer Galka kinnitab, et asendustaluniku töö võimaldab tal piisavalt tihti kodus käia ning ta saab näha poega Kert-Sanderit kasvamas. Foto: Erakogu

Et anda põllumeestele hõlpu, on Eesti Talunike Keskliit välja mõelnud asendustalunike süsteemi, mis võimaldab põllumajandusettevõtjal endale veidi puhkust lubada.

Suur osa Eesti talunikke rabavad tööd teha aasta ringi ning sageli kellajast ja kuupäevadest hoolimata. Piimafarmis ei saa lehmi oma tahte järgi lüpsilt maha võtta, laudaust kinni lüüa ning puhkama minna siis, kui soov tekib.

Sama kehtib viljakasvatajate kohta, sest külvamiseks sobilik aeg tuleb maksimaalselt ära kasutada, maha ei tohi magada õiget väetamise ja pritsimise perioodi ning kui vili on valminud, tuleb see võimalikult kiiresti koristada ja kuivatisse transportida. Põllumehe elu sõltub väga palju ilmast ja hooajast ning tööd tehakse tähtpäevadest või puhkusevajadusest hoolimata.

Siiski on talunikelgi aeg-ajalt vaja teha muudki kui talutööd. Mõnikord sooviks lihtsalt aja maha võtta ja puhkama minna, teinekord võib tervis alt vedada. Et talunik endale vaba aega saaks lubada, on Eesti Talunike Keskliit töötanud välja asendustalunike süsteemi, kus põllumees saab farmi sobivaks ajaks kvalifitseeritud asendaja palgata.

Tööd aasta läbi

Viljandimaa mees Kalmer Galka on asendustaluniku tööd teinud juba seitse aastat. Vahepeal otsustas ta paari aasta jooksul ära proovida elu ja tööd välismaal, kuid pöördus siiski kodumaale ning asendustaluniku ameti juurde tagasi. „Soomes töötades nägin oma pere võib-olla mõned päevad kuus, kuid asendustalunikuna saan vahel igal õhtul koju tulla,” võrdleb mees elu kodu- ja välismaal.

Kalmer Galka selgitab, et asendustalunikuna jätkub tal tööd terve aasta. Ta sõnab, et teda suunab tööle ikkagi tema otsene tööandja ehk Talunike Keskliidu Asendusteenistus, kuid praeguseks on tal juba välja kujunenud kindlad kohad, kus ta on nõutud töömees. Kalmer Galka on asendustalunikuna tööl olnud üheteistkümnes põllumajandusettevõttes. „Ühes kuus on mul tavaliselt 17 kuni 21 tööpäeva. Praegu on mul graafik paigas kuni septembrini,” räägib ta ning lisab, et reeglina on ta ühes kohas neli kuni seitse päeva, kuid vahel ka kauem. „Näiteks praeguses kohas olen tööl kolm nädalat,” lisab ta.

Siiski kinnitab ta, et asendustaluniku töö pole nii-öelda kohvri otsas elamine. „Kuna mul on väike laps, siis töödejuhataja arvestab, et ma ei peaks liialt kaua kodust eemal olema. Kui töökoht pole kodust kaugel, siis käin iga päev ikkagi kodunt tööle. Teistel juhtudel pakub talunik mulle võimaluse kohapeal ööbida. Sageli olen esmaspäevast reedeni tööl ja nädalavahetus on mul vaba ning siis sõidan koju,” ilmestab mees oma töörütmi ning kinnitab, et asendustaluniku ametit pidades jätkub tal piisavalt vaba aega enda ja pere tarvis.

Korralikud masinad

Kalmer Galka on teinud pea kõiki töid, mis põllumajandusettevõttes ette tulevad. Ta on olnud laudas lüpsja, teinud kõiki põllutöid ning kombainiga vilja koristanud. Paljude töödega tal varasemat kogemust polnud, kuid ta kohaneb kiiresti ning on seni kõigi ülesannetega hakkama saanud. Ka ei pelga ta võõrast tehnikat. „Eks iga uus masin tahab harjumist, kuid mul pole kordagi olnud, et traktorisse istudes on kõik nii-nii võõras. Kuigi traktorid on erinevad, on põhisüsteemid, nagu sidur-pidur-gaas ja käigud, ikkagi ühesugused. Eelmisel aastal oli mul esimest korda võimalus külvata. Sain sellega hakkama ning talunik jäi tööga rahule, vähemasti vili tärkas. Saagikusest saab rääkida siis, kui koristusaeg käes,” meenutab Kalmer Galka mullust taliviljakülvi.

Veel sai asendustalunik eelmisel aastal esimest korda vilja koristada. „Päris tõsine väljakutse oli suure kombainiga külavaheteedel sõita, kuuemeetrine heeder käruga järel.” Ka see töö õnnestus mehel viperusteta ning nüüdsest asub ta kombainirooli kindlamalt keerama.

Konkurentsi ei pelga

Töö- ja elamistingimustega on Kalmer Galka alati rahule jäänud. Masinad, millega ta tööd teeb, on korralikult hooldatud ja mugavad. „Talunik mõtleb masinat ostes ju enda töötingimuste peale ning seetõttu on Eesti talunikel korralikud masinad, milles on lausa lust tööd teha.”

Praegu ei mõtle mees asendustaluniku tööst loobuda ja paikseks jääda. „Loomulikult, kui tehakse mõni väga hea pakkumine, siis tõenäoliselt võtaksin selle vastu, aga seni on mulle asendustaluniku töö väga meelt mööda ja ise paikset tööd ei otsi.”

Ka soovitab mees teistelegi asendustaluniku ametit proovida. „Asendustalunikke on Eestimaal kindlasti juurde vaja ja konkurentsi ma ei pelga. Töö on mitmekesine ja huvitav,” kinnitab Kalmer Galka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles